Realme GT6 review: „Flagship killers” trăiesc și în 2024

Realme GT6 review: „Flagship killers” trăiesc și în 2024

Scris de | 20 iunie, 2024

De fiecare dată când o companie are de gând să lanseze pe piața din România un telefon flagship cu Android, este evident că suntem extrem de curioși. Dacă mai adăugăm în această combinație și numele de „Realme” deja lucrurile încep să devină și mai interesante, pentru că în urmă cu aproximativ doi ani am dat în redacția connect peste unul dintre cele mai recomandabile telefoane care ne-au trecut vreodată pragul: Realme GT 5G (review). Așa că aveam destul de multe așteptări când am auzit că se lansează GT 6, iar acum apucăm să vedem și de ce.

Design „sleek”, dar care atrage amprente

Bun, deci am zis că trecem la treabă, iar primul lucru pe care l-am făcut, evident, a fost să scot telefonul din cutie. Cutie pe care, apropo, tronează ștanțat în partea din stânga sus un logo „AI”, ceea ce e „sooo 2024”.

Iată, deci, că avem parte și aici de Inteligență Artificială, la fel ca pe alte telefoane de top, iar producătorul promite funcții practice care sunt enabled de „dânsa”, dar despre care vom vorbi ceva mai încolo. Să revenim, deci, la design, care este unul cu spate lucios, magnet de amprente, însă această problemă poate fi rezolvată foarte ușor cu husa din dotare, una de calitate, aș putea adăuga.

Pe spate mai observăm și insula foto, care e destul de mare, de la o laterală la cealalta a telefonului, care este evidențiată doar prin culoare, pentru că nu există și o delimitare clară, fizică. Cei trei senzori sunt dispuși similar cu ceea vedem pe iphone-uri, însă dimensiunile acestora diferă. Lângă „ochiurile de aragaz” tronează și inscripția „AI CAM OIS” care face trimitere, din nou, la capabilitățile AI ale ansamblului foto dar și spre funcția de stabilizare optică a imaginii. În rest, cam atât, continuă cumva linia de design pe care am văzut-o la gamele Realme mai ieftine din acest an, precum 12 Pro +. Asta nu poate fi decât o veste bună, pentru că acel device a fost și rămâne unul deosebit de frumos.

Pe partea din față avem un ecran curbat, similar cu cele pe care le vedeam la Samsung-urile mai vechi. Deși prefer personal telefoanele cu ecran drept, precum iPhone-urile din ultimele generații, sau chiar și Galaxy S24 Ultra doar cu sticlă curbată la margini, acest Realme GT 6 are și el ceva aparte, doar al lui, care îi permite să dobândească un soi de identitate proprie. Acesta nu va fi confundat ușor cu alte telefoane de la companiile chineze, așa cum vedem prin alte părți, iar asta e cu atât mai lăudabil din moment ce Realme face parte din grupul BBK, din care fac parte și alte nume precum Oppo, OnePlus sau Vivo.

Snapdragon 8s Gen3 este una dintre componentele „vedetă”

Un alt aspect care pe mine m-a fericit din cale afară este prezența noului chipset de la Qualcomm sub capotă, și anume 8s Gen3. Spuneam mai pe la începutul acestui material că Realme GT 5G a fost unul dintre cele mai recomandabile telefoane care au trecut prin mâinile noastre, iar acest lucru se datorează faptului că și el, la vremea respectivă, era echipat cu cel mai nou CPU Snapdragon. Bineînțeles, telefonul se vindea la un preț ceva mai mic, așa cum e cazul și cu Realme GT 6 (de la 550 euro pentru versiunea de bază 8+256GB). Telefonul este încadrat pe segmentul „flagship killer”, ceea ce înseamnă că va fi ceva mai accesibil și pe alocuri chiar mai bun decât unele modele de top de la alți producători.

Am testat Call of Duty Warzone și Asphalt 9, iar telefonul nu a transpirat deloc. L-am trecut și în „GT Mode” din Game Engine pentru un plus de resurse, ceea ce vă îndemn și pe voi să faceți dacă obișnuiți să vă jucați titluri ceva mai pretențioase,cu o grafică ceva mai avansată. Experiența de gaming e una foarte bună pe acest device, și formei care, mie mi se pare ideală. Iar dacă alegi să te angajezi în sesiuni mai lungi de gaming și folosești device-ul fără husă, suprafața aderentă de pe spate, chiar dacă adună amprente, îți asigură și o prindere bună.

Am rulat, desigur și testele clasice benchmark pe care le folosim pentru fiecare model care ne trece pragul redacției. Deși nu am fost niciodată „avocatul” acestor teste care analizează un telefon în cel mai matematic mod cu putință, ele sunt un indicator excelent atunci când ținem morțiș să cumpărăm un telefon mai ales pentru gaming. Aveți mai jos rezultatele noastre, și sunt chiar pe măsura așteptărilor. Vedem cum în multe cazuri, GT 6 se apropie de flagship-uri precum S24 Ultra sau iPhone 15 Pro, însă nu acestea sunt țintele lui reale. Un concurent mai plauzibil pentru acest device ar fi Galaxy S24+ al celor de la Samsung.

În rest, în ceea ce privește combo-ul RAM + Stocare, avem trei variante pentru GT 6, care vor fi disponibile în magazinele din această parte de lume: 8 + 256 GB, 12 + 256 GB (699 eur), dar și o variantă de top, cea testată cu 16 GB memorie RAM și 256 GB spațiu de stocare, care costă 3.999 lei.

Inteligența artificială și pe acest model

Dacă e un buzzword de care încep deja să mă satur să îl aud, acela este AI, Inteligența Artificială. Efectiv fiecare producător din lume atribuie aceste două aproape tuturor gamelor de produse pe care le dezvoltă. Așa am ajuns să vedem AI pe cuptoare cu microunde și uscătoare de păr. E strategia numărul unu în trendurile de marketing din 2024, și nici Realme GT 6 nu a scăpat de acest tratament. Bine, în cazul telefoanelor avem totuși parte de funcții care aduc plus valoare, și nu doar pentru buzunarele companiilor de tehnologie.

În speță vorbim aici de NEXT AI, numele dat de Realme pentru aceste capabilități de pe smartphone-urie sale. Acesta permite rularea de funcții precum AI Night Vision, care are rolul să te ajute la înregistrările pe timp de noapte, adică să le facă să iasă mai luminoase, atunci când condițiile nu sunt tocmai ideale . Este vorba, practic, tot de o funcție de postprocesare care intervine asupra rezultatului inițial, caută sursele de lumină și le amplifică în concordanță. O altă capabilitate AI destul de folositoare este AI Smart Loop, un soi de aplicație care „leagă” între ele celelalte aplicații și îți permite să muți mai ușor fișiere, poze sau înregistrări.

Smart Loop recunoaște conținutul copiat de tine și trage singur niște concluzii. De exemplu, dacă e vorba despre un screenshot, îți vor apărea la îndemână diverse aplicații prin care îl poți distribui. Gândește înaintea ta și te ajută să parcurgi într-un mod mai facil pașii care, în mod normal, ar fi durat ceva mai mult timp. Mai puține aplicații schimbate sau deschise înseamnă un workflow mai simplu. 

În ceea ce privește software-ul, avem aici o interfață de utilizare realme UI 5.0, aplicată peste Android 14. Nu sunt mari schimbări față de celelalte telefoane Realme care folosesc acest sistem de operare, și pe care le-ați văzut deja la noi, deci nu are rost să detaliez foarte mult. Bloawtware-ul este puțin spre deloc, interfața este una curată, iar GT 6 este unul din acele telefoane care nu vin cu reclame integrate în sistemul de operare, și nici cu trei versiuni diferite de Mahjong preinstalate. Cam asta ar fi concluzia. În rest, realme UI 5.0 este similar cu interfețele de utilizare ale celorlalte device-uri care fac parte din BBK. Nu „agață” deloc în utilizare, grație componentelor de top. Deci totul conform așteptărilor noastre.

Nu știm la momentul redactării acestui review câți ani de update-uri Android și de securitate primim, însă în cazul predecesorului său a fost vorba de trei ani de actualizări pentru sistemul de operare și patru ani de suport prin patch-uri de securitate, deci ne așteptăm la suport cel puțin la fel de bun și pe GT6.

Display extrem de luminos

Bun, să trecem la display. Și aici intervine o cifră ceva mai ieșită din comun. Realme se laudă că GT 6 are cel mai bun ecran de pe un telefon care costă mai puțin de 1.000 de euro, iar faptul că acesta are o luminozitate de 6.000 (!) de niți ajută într-adevăr la această afirmație. Dacă credeam că un smartphone cu 5.000 și ceva de niți e absolut „șef” în clasament, ei bine iată că avem parte de un display cu o și mai mare luminozitate maximă. Este deja un trend în acest sens printre marii producători, să lanseze telefoane cu panouri din ce în ce mai „bright”.

De fapt, ecranul AMOLED de 6,8 inci este ideal pentru sesiunile de gaming în aer liber. De ce spun aici ideal? Simplu. Pentru că în scenarii reale de utilizare outdoors, eu unul nu am folosit vreodată un smartphone cu un ecran mai luminos, care să facă față soarelui unei zile de vară atât de bine, și să-ți ofere în continuare o experiență bună de vizionare. Și nu mă voi opri aici doar la gaming. Și consumul de conținut multimedia este la înălțime pe acest panou superb, iar sesiunile de YouTube, Amazon Prime sau Netflix nu au fost niciodată mai bune, atunci când iei o pauză de la viața cotidiană și îți aerisești creierul vreme de cîteva zeci de minute prin parc.

De asemenea, luminozitatea maximă se va activa atunci când telefonul este expus la o sursă foarte puternică de lumină. Avem parte și de o rată de reîmprospătare variabilă, de la 1 Hz la 120 Hz, însă așa cum poate ți-ai dat seama și din celelalte review-uri ale mele, pentru alte telefoane, eu prefer mereu să utilizez aici valoarea maximă. Mi se pare că așa te poți bucura cel mai mult de un panou extrem de ofertant, însă îți va consuma și bateria ceva mai rapid, evident. Per total, display-ul este cu siguranță un argument extrem de serios pentru achiziția acestui telefon, mai ales dacă ești ca mine și ești puțin obsedat de calitate pe acest segment.

Camera Foto, bună în multe dintre condiții

Bun, și ajungem și la camera foto. Diferența dintre un flagship killer și un mid-range este dată, în majoritatea cazurilor, de calitatea camerei foto. Pentru că pe modelele mai ieftine se face, de obicei, rabat la acest aspect, odată ce segmentul de preț crește, crește și calitatea senzorilor montați. Iar în acest caz avem parte de un senzor principal Sony LYT-808 de 50 de megapixeli cu stabilizare optică a imaginii, un senzor telephoto cu f/2.0, și un ultrawide „modest”, de 8 MP cu f/2.2.

Am testat, în principal, această cameră foto la mare, acolo unde am avut parte și de vreme frumoasă, deci de condiții ideale de fotografie. Mi-a plăcut, în primul rând, că acest telefon nu exagerează cu culorile. Am testat, de-a lungul timpului, multe modele produse de companii din China a căror misiune clară era aceea de a scoate instantanee cât mai colorate și mai „in your face”. Mă bucur să văd că nu e cazul aici, și mă mai bucur să văd și cum contrastul este reglat destul de bine, chiar și în cazul fotografiilor contre-jour. Este, poate, unul dintre cele mai bune rezultate în acest scenariu particular de fotografie, fără să vedem supraexpunere, ba chiar să avem parte de o imagine echilibrată.

Am testat, evident, și stabilizarea optică cu care se laudă atât Realme și vreau să vă spun că nu e deloc rea. În condiții de mers și chiar și alergare ușoară imaginea rămâne echilibrată, nu prea tremură, și mai ales, se păstrează destul de bine și focalizarea inițială.

Iar la fotografia pe timp de noapte, am observat și o balansare bună a surselor de lumină. Inteligența artificială care „le citește și le analizează” decide să sporească din punct de vedere al luminozității rezultatul final, imaginea adică, fără să exagereze în acest caz, așa cum vedem la modelele ceva mai slab cotate pe piață. Imaginile ies clare și în acest caz și există un balans bun între texturi și tonuri de culoare.

Tot în aplicația de cameră am găsit și modul Street, care îți scoate în față o serie de setări care vor îmbunătăți exact ce crezi. Fotografia stradală. De exemplu, avem o reprezentare grafică și un mod rapid de comutare între distanțele focale pe care vrei să le folosești, dar și o funcție de autofocus, numai bună pentru un scenariu de fotografie care implică mulți subiecți care se află în mișcare.

Iar în rest, avem parte de „suspecții obișnuiți”, variile moduri de fotografie cu care ne-am obișnuit pe majoritatea smartphone-urilor, inclusiv un mod portret care este decent pe camera principală, decupează așa cum trebuie persoanele, dar la obiecte are mici, mici sincope. Modul portret pe camera selfie, în schimb, nu prea m-a impresionat.

Și, dacă tot vorbeam de filmare și stabilizare optică ceva mai devreme, Realme GT 6 este capabil să tragă clipuri la rezoluție 4K, 1080p sau 720p, toate cu 30 sau 60 FPS. Vorbim aici, per total, de o cameră decentă, onestă, care nu exagerează cu nimic pe partea de postprocesare, nu se agață prea mult noaptea de sursele de lumină, și care beneficiază de o stabilizare peste medie. De asemenea, senzorul ultrawide merită și el o mențiune, pentru că nu pierde pe drum prea mult detalii, în ciuda rezoluției mici.

Baterie ofertantă și încărcare ultra-rapidă

Și ajungem și la punctul terminus al acestui review. Bateria. Ce-ar mai fi de zis și aici? Am analizat un telefon care întrece destul de mult așteptările. Avem parte și de un acumulator mai mare decât media, de 5.500 mAh, cu care Realme se laudă și din punct de vedere al longevității în timp. În mod evident, nu avem cum să testăm acest aspect în doar câteva zile. Compania susține că bateria își păstrează 80% din capacitate chiar și după 1.600 de cicluri de încărcare. Aici doar timpul ne va spune dacă au sau nu dreptate.

Pe mine m-a ținut destul de ok, aș estima cam o zi și jumătate de utilizare medie, adică ceva ascultat de muzică, browsing, puțin gaming, dar, important de menționat aici, nu conectat în permanență la internet mobil 5G. Deci mizez pe undeva spre 30 de ore de utilizare în condiții normale, ceea ce se aliniază întocmai cu standardele actuale. De asemenea, avem și încărcător în cutie și deja îl aud pe Andrei în extaz undeva prin redacție. Încărcarea rapidă se realizează la 120W, și ajunge de la 0% la 50% în puțin peste 10 minute. Un ciclu complet 0-100% durează undeva aproape de jumătate de oră. Pare că ceva lipsește, nu? Într-adevăr, nu avem parte de încărcare wireless pe acest telefon. Vorbim despre un flagship killer, totuși.

Concluzia connect

Realme GT 6 este un telefon pe care compania producătoare îl cataloghează ca fiind „singurul flagship killer din 2024”. Acum, rămâne de văzut dacă se va adeveri și partea cu „singurul”, că flagship killer e cu siguranță. Avem parte de o cameră foto la care nu s-au făcut prea mult rabaturi, de un display de la excelent în sus, cu o luminozitate ieșită din comun, de 6.000 de niți, cel mai nou procesor de la Qualcomm, dar și funcții noi de Inteligență Artificială, ca să fim în pas cu lumea.

Nu este chiar la nivel de flagship, deși în testele sintetice se apropie destul de mult de acele rezultate, însă este în mod categoric peste mid-range-uri. Telefonul se va comercializa în România la prețul de 3999 lei.

Plusuri

  • Ecran spectaculos de luminos
  • Interfață de utilizare „aerisită”
  • Componente care asigură performanță de „flagship killer”
  • Funcții AI folositoare după ce capeți puțină „obișnuință”

Minusuri

  • Spatele este „magnet” de amprente
  • Camera ultrawide putea fi mai performantă
Asus ROG Zephyrus g16 - 2024

Etichete: , , , , , , , ,