MediaTek lucrează la un procesor Windows-on-ARM pentru Microsoft

Scris de | 13 iunie, 2024
MediaTek lucrează la un procesor Windows-on-ARM pentru Microsoft

Microsoft se află în momentul unei încercări de a aduce în mainstream noile laptopuri cu procesoare construite pe arhitectura ARM, care la momentul actual includ device-urile cu Snapdragon X realizate chiar de Microsoft, dar și de Samsung, Dell, HP, Lenovo și ASUS. Compania vrea însă să ofere opțiuni mai diverse, iar Reuters scrie că ar fi contactat MediaTek pentru a realiza un alt procesor.

Acest procesor realizat de MediaTek va fi bazat pe nucleele ARM standard, ceea ce va grăbi procesul de dezvoltare (prin comparație, Snapdragon X folosește un CPU și un GPU realizat chiar de Qualcomm). Nu se știe încă dacă design-ul MediaTek va fi suficient de bun pentru a intra în programul Copilot+, care necesită cel puțin 40 TOPS de putere de procesare AI în interiorul device-ului.

În orice caz, nu vom vedea aceste procesoare până aproape de sfârșitul anului viitor, și asta nu doar din cauza timpului de dezvoltare necesar. Oameni din industrie spun că există și o înțelegere de exclusivitate între Qualcomm și Microsoft, care nu va expira până în 2025. MediaTek deja realizează procesoare pentru Chromebook-uri (denumite Kompanio), lucru care ar putea reprezenta o bază pentru design-ul lor de Windows.

MediaTek lucrează în același timp alături de NVIDIA la lansarea pe piață a unui chip bazat pe arhitectura ARM, acest proiect fiind unul separat de cel anunțat de Reuters. Agenția anunța anul trecut și că AMD a început să lucreze la un chip bazat pe ARM, tot pentru Windows, care ar folosi tehnologia Radeon GPU, similar cu ce găsim acum în procesoarele Exynos.

Asus ROG Zephyrus g16 - 2024

Etichete: , , , ,

Sursa: Reuters: MediaTek is working on a Windows-on-ARM chip for Microsoft