Honor 200 review: maestrul fotografiei portret vine la pachet și cu un display reușit

Honor 200 review: maestrul fotografiei portret vine la pachet și cu un display reușit

Honor a prezentat astăzi mai multe smartphone-uri din seria 200, iar noi am avut ocazia să petrecem mai mult timp cu varianta simplă 200, ca să vă spunem care sunt plusurile, minusurile și cum se poziționează acest telefon în piață.

Scris de | 12 iunie, 2024

La aproape un an de la lansarea lui Honor 90, un smartphone din clasa upper mid range, Honor aduce în prim plan succesorul, iar la ora la care voi vedeți acest clip cel mai probabil noi luăm parte la lansarea europeană a întregii serii Honor 200, o serie care cuprinde mai multe modele. Noi ne vom concentra astăzi pe modelul clasic Honor 200, iar dacă vom reuși să punem mână și pe celelalte le vom prezenta aici pe site, dar și pe canalul nostru de Youtube

Design reușit, slim, ecran potent

Honor ne arată încă o dată că încearcă să se desprindă de filozofia bine împământenită cu care a venit după split-ul de Huawei, iar modelul Honor 200 împrumută din elementele de design pe care le-am întâlnit la flagship-ul Magic 6 Pro. Aici mă refer în principal la capacul din spate, acolo unde întâlnim o insulă de cameră sub formă ovală, iar inelul de jur împrejur are niște margini lucioase neuniforme teșite, ceea ce creează un efect interesant.

Noi am testat modelul negru, cu un spate texturat mat, dar se mai găsește și o variantă roz, una albă și alta albastră. Telefonul are o greutate de 187 de grame și o grosime maximă de 7.7 mm, cu un ecran de 6.7 inci. În termeni de construcție, nimic de reproșat, Honor a făcut încă o dată o treabă bună aici, dar parcă totul arată ceva cam prea „normal”, de la ecran la spate. Camera este singura care aduce acel briz briz suav, dar nu pot spune că aș remarca neapărat acest telefon din punct de vedere al designului dacă l-aș pune lângă altele din același segment.

Privit din față, Honor 200 pare un smartphone desprins din Magic V2. Adică o jumătate din pliabilul celor de la Honor. Pe dreapta sunt butoanele, la bază avem difuzorul și tăvița pentru sim, iar sus găsim grila pentru cel de-al doilea difuzor și un senzor infraroșu care ar trebui să permită controlul altor dispozitive care folosesc infraroșu.

La ecrane, Honor se pricepe foarte bine, iar modelul acesta vine cu un display curbat AMOLED de 6.7 inci, cu un refresh rate variabil până la 120 Hz cu o rezoluție 2665 x 1200 pixeli și o densitate de 435 ppi. Producătorul aduce o multitudine de funcții care să ajute privitul ecranului, de la AI Circadian Night Display la TUV Rheinland Flicker Free Certification sau Low Blue Light.

Performanțe din clasa sa

Trecem mai departe și vorbim despre performanță. Honor 200 este echipat cu un procesor Snapdragon  7 Gen 3 și un chipset grafic Adreno 720 și avem variante de 8 + 256 GB (RAM și stocare) sau 12 + 256 sau 512 GB memorie. Dacă ne raportăm la benchmark-uri, avem parte de un midrange clasic așa cum ni l-am imaginat de când am pus mâna pe telefon. Las acum rezultatele mai jos, după ce am rulat 3D Mark, Geekbench 6 sau PCMark.

În termeni de performanță, telefonul se aliniază unor midrange-uri din clasa sa, dar astea ne-au arătat doar testele de performanță, pentru că în utilizarea de zi cu zi nu sunt prea multe de reproșat. Ne-am jucat Asphalt 9 sau Call of Duty Mobile și nu a „sughițat”.

Am remarcat Game Center, o funcționalitate care poate fi accesată în meniul contextual în timp ce te joci și care are câteva scurtături spre o performanță mai bună, limitarea notificărilor, filmarea ecranului sau alte câteva gimmick-uri de acest fel. Bine venită integrarea unei astfel de funcționalități!

Honor 200 rulează Magic OS 8.0 și Android 14, iar producătorul chinez nu a omis să ne aducă în prim plan și caracteristici de inteligență artificială, așa cum fac și toți ceilalți în aceste zile. AI-ul vine în zona de cameră în special, unde găsim ajustări pe foto sau video, dar avem și un Magic Portal care sugerează mai multe aplicații pe care sistemul ți le bagă sub nas într-un anumit moment. A fost o perioadă de testare relativ mică ca să putem trage o concluzie la nivel de “cât de mult ne-a ajutat inteligența artificială”, dar ne vom apleca cu siguranță mai mult spre AI-ul de pe telefoane într-un viitor nu foarte îndepărtat.

La nivel de sistem de operare, în continuare consider că sunt unele aspecte care ar putea fi îmbunătățite în termeni de așezare a elementelor, de culori sau iconițe. Honor vrea să le bifeze pe toate, multe îi ies, dar rămân și o duzină de caracteristici care sunt făcute doar ca să fie bifate. Bine, această practică nu este străină și de alți producători.

La nivel de autonomie, telefonul se descurcă onorabil într-o folosire mixtă. Telefonul are o baterie de 5200 mAh, suficient pentru o zi de utilizare intensă, iar la nevoie telefonul se încarcă cu o putere de 100W pe fir, dar menționăm că producătorul nu include în pachet un brick de priză. Ceva normal, aș putea menționa, dacă stăm să comparăm cu ce livrează azi majoritatea producătorilor.

Cameră versatilă, dar nu perfectă

Honor 200 are trei senzori pe spate: o cameră principală cu stabilizare de imagine de 50 de megapixeli cu f/1.95, o cameră ultrawide de 12 MP cu f/2.2 și o cameră tele de 50 de megapixeli cu f/2.4 și stabilizare. Camera de selfie are 50 de megapixeli.

Honor 200 introduce și un parteneriat cu Studio Harcourt pentru a aduce calitatea portretelor de renume mondial direct pentru utilizatorii finali. Studioul este renumit pentru stilul său de fotografie alb negru, iar compania a produs fotografii ale multor vedete de cinema și celebrități. Harcourt reprezintă și astăzi un simbol de statut, iar o duzină de oameni încă zboară la Paris și cheltuiesc bani mulți pentru un portret care să surprindă cel mai bun cadru. 

Portretele au, așadar, un iz aparte față de ce întâlnim la alți producători, dar pentru asta este nevoie de o lumină bună. Ca să folosești filtrele Harcourt trebuie să activezi din meniul dedicat această funcție, iar apoi să selectezi dintre cele 3 situații disponibile: Vibrant, Colour sau Classic. M-am bucurat să folosesc stilul Classic în câteva situații, fiind un fan al fotografiei Black & White, dar nu pot să zic că rezultatele sunt mai bune decât aplicarea unui filtru suplimentar după ce aș face fotografia. Dar este o funcție bine de avut pe telefon, ca să surprinzi direct cadrul așa cum ți-l imaginezi din start.

Dincolo de portret, telefonul are o cameră principală destul de potentă, iar cadrele pe care le-am surprins s-au aliniat cu așteptările pe care le-am avut. Las să curgă acum pe ecran cadre surprinse din zilele de test: pe camera principală telefonul se descurcă foarte bine, culorile sunt vii și contrastante, are un dynamic range potrivit și păstrează multe detalii în imagini.

Pe ultrawide, cei numai 12 megapixeli se văd, acesta fiind practic și cel mai mare neajuns al întregului ansamblu de camere. Detaliile se pierd ușor ușor, iar la un zoom mai atent vei observa artefacte, iar dacă folosim această cameră pe timp de noapte, ei bine, nu o să ai cele mai bune rezultate. Cu toate astea, au fost momente când pe timp de zi s-au obținut cadre excelente, mai ales acolo unde lumina era potrivită, adică nici soarele arzător, dar nici negura umbritoare. Sper că ați apreciat metaforele.

Pe timp de noapte, camera principală nu stă rău deloc. N-am prins niște alei foarte întunecate pe perioada testării, așa cum v-a obișnuit colegul meu Cătălin să vă expună prin recenziile lui, dar pe cadrele folosite s-au observat detalii suficiente pe clădiri și în general pe toată imaginea, dar tinde să folosească un ISO cam mare pentru a lumina cerul într-o culoare nu foarte naturală.

La nivel de zoom, avem un tele de 50 de megapixeli care se descurcă bine spre foarte bine, dar nu înțeleg nevoia Honor de a pune pe aplicația de cameră 2X, dar și 2.5X. Culmea, cadrele pe 2.5x sunt mai bune, deci vă încurajez să folosiți mai degrabă zoom-ul optic la maximum și veți avea oportunitatea de a obține un cadru excelent.

Selfie-urile pe timp de zi sunt reușite, nimic de obiectat la acest capitol, iar pe timp de noapte se încearcă o balansare din ISO ca să obțină cât mai multă lumină în cadru. Există și un cadru mai larg pe zona de selfie-uri și am sesizat că telefonul îți permite să ajustezi în modul Portret nivelul de bokeh sau să aplici diferite efecte de Beauty. Interesant este că, pe un selfie obișnuit, nu ai aceste efecte.

În fine, ca să finalizăm și cu partea de cameră, menționăm că pe video telefonul știe să filmeze maximum 4K la 30 de fps-uri sau 1080p la 60 de cadre pe secundă, dar nu aș putea să zic că este un performer la acest capitol. Se obțin imagini sharp pe timp de zi, dar stabilizarea nu este cea mai grozavă.

Concluzia connect

A venit momentul să tragem și o concluzie despre Honor 200, un midrange care din punctul nostru de vedere este corespunzător: are un design curat, un ecran vibrant și o cameră potentă, în timp ce la capitolul specificații se descurcă onorabil. Sigur, erau și lucruri care puteau fi îmbunătățite, precum o cameră ultrawide mai bună sau un sistem de operare mai aerisit, dar acestea pot să țină și de subiectivismul nostru. Telefonul va fi disponibil la precomandă în perioada 13-27 iunie la un preț propus de 3199 lei în varianta 12 + 512 GB memorie și sperăm să coboare destul de repede sub 3000 de lei sau să aibă parte și de o ofertă interesantă.

Plusuri

  • Performanță bună, în ton cu cei din clasa sa
  • Ecran excelent, cu multe funcții utile
  • Baterie de 5200 mAh
  • Cameră principală potentă, consecventă
  • Construcție reușită
  • Vine cu funcții AI, atât pentru foto-video, cât și aplicații

Minusuri

  • Preț piperat, dar care se mai poate așeza în timp
  • Camera ultrawide de numai 12 megapixeli, la un zoom pe imagine se observa artefacte
  • Un sistem de operare aglomerat

Etichete: , , ,