A murit astronautul care a realizat una dintre cele mai celebre și mai importante fotografii din istorie

Scris de | 10 iunie, 2024
A murit astronautul care a realizat una dintre cele mai celebre și mai importante fotografii din istorie
„Earthrise” - FOTO via Nasa

William A. Anders, astronaut și autor al uneia dintre cele mai iconice fotografii din istoria planetei noastre, a murit la vârsta de 90 de ani.

Vineri dimineața, Anders pilota un avion mic care s-a prăbușit în apă lângă Roche Harbor, Washington. Fiul său, Greg, a confirmat decesul.

Anders s-a retras din Rezerva Forțelor Aeriene cu gradul de general-maior, însă în timpul misiunii Apollo 8 din 1968 avea gradul de maior. Apollo 8 a fost prima misiune cu echipaj uman care a orbitat Luna, ceea ce l-a făcut pe Anders unul dintre primii oameni care au părăsit orbita Pământului.

În Ajunul Crăciunului, toți cei trei membri ai echipajului Apollo au făcut fotografii cu Pământul pe măsură ce acesta se ridica deasupra orizontului lunar, dar Anders a fost singurul care a fotografiat pe film color. Cutia Neagră a modulului a surprins exclamația astronautului: „Oh, Doamne, uită-te la acea imagine de acolo! Uite Pământul cum răsare. Wow, ce frumos e!”

Fotografia rezultată, intitulată „Earthrise”, a captat singurătatea și fragilitatea Pământului într-un mod fără precedent. Aceasta a devenit iconică pentru mișcarea ecologică ale cărei baze abia erau așezate. Cincizeci de ani mai târziu, președintele Earth Day Network, Kathleen Rogers, a scris că fotografia „a confirmat” convingerea mișcării „că mediul înconjurător este comun pentru toți, că resursele naturale ale Pământului sunt finite și că 150 de ani de dezvoltare industrială necontrolată au un impact profund asupra planetei noastre”.

Într-un interviu realizat în 2015, Anders a remarcat că fotografia sa este mai bine împământenită în memoria colectivă decât însăși misiunea Apollo 8.

„Am venit până la Lună pentru a descoperi Pământul,” a spus el.

Asus ROG Zephyrus g16 - 2024

Etichete: , , ,

Sursa: William Anders, astronaut who took the famous ‘Earthrise’ photo, dies at 90