ROG Ally X: toate îmbunătățirile aduse, dezvăluite înainte de lansare

Scris de | 24 mai, 2024
ROG Ally X: toate îmbunătățirile aduse, dezvăluite înainte de lansare

ASUS încă nu vorbește în mod oficial despre specificațiile hardware ale ROG Ally X, prima revizie hardware majoră a PC-ului handheld de gaming lansat anul trecut. Totuși, detaliile aproape complete au ajuns deja pe internet. Se pare că noua „consolă” va fi semnificativ mai bine dotată la câteva capitole, însă nu atunci când vine vorba despre performanța brută. Astfel, te vei putea aștepta să te joci mai mult și mai confortabil în „deplasare”.

ASUS pregătește pentru ROG Ally X o baterie dublă

VideoCardz a publicat o imagine care pare să fie extrasă dintr-o prezentare oficială ASUS, în care sunt listate cele mai importante specificații hardware ale noului PC handheld. Astfel, putem observa rapid care au fost îmbunătățirile aduse pentru ROG Ally X, care nu par să fie deloc de neglijat.

Procesorul AMD Ryzen Z1 Extreme și ecranul Full HD de 7” la 120 Hz cu refresh rate variabil rămân pe poziție și sunt la fel de performante cum le știm deja. ROG Ally X nu va reprezenta un upgrade la acest capitol. Memoria va fi puțin mai multă și mai rapidă, de la 16 la 24 GB disponibili și de la 6.400 la 7.500 MHz. Cu 8 GB memorie în plus, anumite jocuri care aveau nevoie de mai multă memorie pentru GPU ar trebui acum să ruleze mai bine.

Cel mai mare upgrade este însă la nivelul bateriei. ASUS a promis o îmbunătățire majoră și chiar va livra asta. De la o baterie de 40 Wh pe modelul ROG Ally din 2023, noul ROG Ally X dublează această capacitate, cu o baterie de 80 Wh. Astfel, dacă obțineai cam o oră pe modul „Performance” pe Ally-ul original, ar trebui să poți atinge cam două pe Ally X. Profilurile mai economice vor fi însă și mai mult îmbunătățite.

Iar acest upgrade de baterie nu pare să vină cu prea multe dezavantaje. De exemplu, grosimea dispozitivului crește cu doar jumătate de cm, iar greutate cu doar 70 de grame, o creștere de cam 10-15%. ROG Ally X ajunge astfel cam în aceeași zonă de greutate cu Steam Deck și cu o formă ergonomică similară, datorită „mânerelor” mai mari de pe spate.

Fără compatibilitate cu GPU extern XG Mobile?

Și la capitolul stocare, avem de a face cu un upgrade de capacitate și format. SSD-ul pe format 2230 de 512 GB este acum înlocuit cu unul de 1TB pe format 2280, mult mai comun în piață. Astfel, upgrade-urile vor fi mai simple, putând utiliza orice SSD pe format M.2 ai prin casă, nu doar variantele mici, care sunt mai scumpe în magazine.

În cele din urmă, la nivel de conectivitate, ROG Ally X primește de asemenea un upgrade, dar pierde și compatibilitatea cu anumite accesorii. În locul unui connector XG Mobile care integra un singur port USB Type-C, ROG Ally X va avea două port-uri USB-C. Unul va fi tot un USB 3.2 Gen 2, la fel ca în trecut, cu viteză de până la 10 Gbps, în timp ce unul va fi un USB 4 la 40 Gbps. Astfel, nu vei mai pute conecta un GPU extern XG Mobile la ROG Ally X, dar vei putea folosi un GPU extern pe Thunderbolt/USB4.

Alte upgrade-uri care nu se văd ar fi la nivelul răcirii. ASUS ar folosi ventilatoare cu 23% mai mici și cu lamele cu 50% mai subțiri, care vor aduce însă performanță cu 10% mai bună pentru a răci chipset-ul Ryzen Z1 Extreme. De asemenea, D-Pad-ul va fi îmbunătățit.

Anunțul oficial este așteptat pe 2 iunie, în cadrul unei conferințe ASUS care precedă Computex. Zvonurile pun ROG Ally X la un preț cu 100$ mai mare la raft decât modelul din prezent.

Asus ROG Zephyrus g16 - 2024

Etichete: , , , , ,

Sursa: videocardz