Noi informații despre MacBook-ul pliabil: ecran fără „dungă”, preț mare, lansare în 2 ani

Scris de | 24 mai, 2024
Noi informații despre MacBook-ul pliabil: ecran fără „dungă”, preț mare, lansare în 2 ani

Toate zvonurile despre primele dispozitive pliabile de la Apple duc într-o singură direcție: primul pliabil al companiei nu va fi nici telefon, nici tabletă, ci un laptop cu ecran imens. Sursa acestor noi detalii este nimeni altul decât Ming-Chi Kuo, analistul de afaceri taiwanez care oferă întotdeauna „pe surse” despre planurile pentru următorii ani ai companiei Apple. Acesta susține că primele ecrane pliabile pentru laptop-ul Apple vor fi produse de LG Display și că produsul va fi lansat, cel mai probabil, în 2026.

Apple ar putea „paria” pe pliabile pentru productivitate, cu MacBook-uri cu ecrane de de 18 și 20″

Apple are ambiții mari pentru acest model. Compania ar fi ales LG Display pentru producția de paneluri pentru un model cu diagonală de 20,25”, însă există dorința și de a dezvolta un model mai mic, cu diagonală de 18,8”. Deși nu pare să fie o diferență atât de mare între aceste dimensiuni, atunci când vor fi pliate, cele două modele ar putea lua forma unui dispozitiv cu ecran de 13/14” în varianta „mică” și de 14/15” în varianta mare, la fel ca pe laptop-urile din prezent.

Pentru că vor fi pliabile foarte subțiri, acestea vor integra un procesor M din gama „standard”, nu variante Pro sau Max. Lansarea din 2026 sugerează că MacBook-ul pliabil va intra în producție la sfârșitul anului 2025 sau începutul lui 2026, iar procesorul de la interior va fi Apple M5, urmașul noului M4, lansat de curând pe iPad Pro. Probabil că acela va fi construit pe arhitectură de 2nm de la TSMC, care va asigura o densitate mai mare de tranzistori și eficiență energetică mai bună decât modelul din prezent.

Planul Apple este ca acesta să fie un ecran fără urmă de pliere pe centru, iar pentru asta, panelul OLED de la LG va fi dezvoltat în paralel cu o nouă balama specială produsă de compania Amphenol. Cele două companii vor colabora în dezvoltarea acestor componente, dar nivelul de precizie și de calitate a acestora va crește semnificativ costurile de producție. Sunt estimate costuri de 600-650 dolari per ecran și 200-250 de dolari doar pentru balama. Astfel, noul MacBook pliabil ar putea costa undeva în jurul a 3.500 de dolari, la fel ca Apple Vision Pro. Diferența va fi că Apple va avea așteptări de 1 milion de unități vândute în 2026, semnificativ mai mari decât pentru primul an pe piață al dispozitivul „VR”.

Aceasta nu este prima dată când auzim despre MacBook-ul pliabil și probabil că nu este nici ultima dată. Planurile Apple pot să se schimbe însă în următorii doi ani, cât ar trebui să mai așteptăm până la eventuala lansare.

Asus ROG Zephyrus g16 - 2024

Etichete: , ,

Sursa: Medium