Qualcomm se pregătește să lanseze Snapdragon 8 Gen 4, însă vine și cu o veste proastă: Flagship-urile Android s-ar putea scumpi semnificativ

Scris de | 23 mai, 2024
Qualcomm se pregătește să lanseze Snapdragon 8 Gen 4, însă vine și cu o veste proastă: Flagship-urile Android s-ar putea scumpi semnificativ

Qualcomm a spus la Snapdragon Summit că viitorul său CPU, Snapdragon 8 Gen 4, ar putea beneficia de o creștere de preț față de actualul Snapdragon 8 Gen 3 folosit în telefoanele Android de top. Se pare, acum, că această creștere de preț ar putea fi substanțială.

Leakerul Digital Chat Station a afirmat pe Weibo că prețul Snapdragon 8 Gen 4 (cu numărul de model SM8750) va „crește cu siguranță semnificativ”. Acesta a adăugat că unul dintre producători ar putea chiar anula lansarea viitorului său flagship din cauza creșterii prețului. Nu au fost date cifre exacte sau oficiale în ceea ce privește creșterea de preț, dar asta e, totuși, o veste proastă pentru producătorii de telefoane de top cu Android.

Procesorul este unul dintre cele mai mari costuri asociate cu un smartphone (alături de display și camere), astfel încât o creștere semnificativă aici ar putea avea consecințe profunde. Producătorii pot alege să răspundă unei astfel de creșteri de preț în mai multe moduri.

Tot cumpărătorul ar avea de suferit

Una dintre cele mai comune soluții este ca producătorii să crească pur și simplu prețul dispozitivului, transferând costul către cumpărător. Însă aceștia ar putea face „rabat de calitate” în alte zone (de exemplu camere, build, ecran) dacă doresc să mențină același preț. Am putea vedea, de asemenea, mai multe branduri care să integreze pe flagship-uri cipuri precum Snapdragon 8s Gen 3, care e cu o treaptă mai jos decât CPU-ul flagship de la Snapdragon, în ceea ce privește performanța, caracteristicile și prețul.

În orice caz, nu ar fi prima dată când Qualcomm anunță o creștere majoră a prețului pentru cipurile sale de top. Snapdragon 865 din 2020 a fost livrat împreună cu un modem 5G extern, iar aceasta a venit, se pare, la un cost semnificativ. De altfel, un director de la Xiaomi a confirmat în 2020 că costurile procesorului și modemului pentru Xiaomi Mi 10 cu Snapdragon 865 au fost duble față de Xiaomi Mi 9 (care folosea Snapdragon 855). Acest lucru a dus la o creștere a prețului pentru Xiaomi Mi 10 cu aproximativ 120-140 de dolari față de Mi 9.

Vestea bună este că Snapdragon 8 Gen 4 va fi primul chipset pentru smartphone-uri cu tehnologia CPU personalizată Oryon de la Qualcomm, promițând, cel puțin așa se laudă producătorul, un salt major în performanță față de iPhone-uri. Așadar, utilizatorii care sunt interesați de o soluție de top cu Android ar putea lua în considerare telefoanele cu acest chipset.

Asus ROG Zephyrus g16 - 2024

Etichete: , , , ,

Sursa: The Snapdragon 8 Gen 4 could be bad news for flagship phone prices in 2025