Vodafone și Orange extind proiectul pilot al rețelei comune Open RAN 4G

Scris de | 22 mai, 2024
Vodafone și Orange extind proiectul pilot al rețelei comune Open RAN 4G

În urma anunțului din octombrie 2023 despre primele apeluri 4G realizate pe o rețea comună Open RAN în România, Vodafone și Orange anunță că au extins cu succes proiectul pilot în unele zone rurale din țară, incluzând tehnologia RAN virtualizată 2G (vRAN) complet integrată, o premieră internațională pentru o rețea operațională comună (RAN partajat).

Această realizare marchează un pas important către migrarea în cloud a rețelelor de acces radio, permițând operatorilor să exploreze mutarea întregii rețele tradiționale către rețele RAN 2G/4G/5G complet virtualizate, în conformitate cu cerințele europene, în special în zonele unde închiderea rețelelor 3G a fost finalizată sau este iminentă. Virtualizarea rețelelor 2G reprezintă un progres major și o oportunitate pentru operatori, eliminând necesitatea menținerii rețelelor 2G tradiționale dezvoltate pe hardware specializat și facilitând operarea rețelelor virtualizate 4G/5G ca o rețea suprapusă.

Vodafone și Orange au realizat această etapă crucială prin parteneriate cu furnizori de top Open RAN. Samsung a oferit software-ul său specializat vRAN, care suportă multi-RAT – 2G, 4G și 5G și echipamente radio compatibile cu O-RAN. Wind River a furnizat stratul de abstractizare prin Studio Cloud Platform, suprapus pe echipamentele hardware necesare pentru implementarea și scalarea software-ului RAN, în timp ce Dell Technologies a oferit serverele Dell PowerEdge echipate cu procesoare Intel și plăci de accelerare.

În ultimele șase luni, ambii operatori au acumulat experiență operațională locală în gestionarea unei rețele active Open RAN utilizate în condiții reale de funcționare, ceea ce a crescut încrederea în maturitatea rețelelor virtualizate. Această perioadă de observație a permis compararea detaliată între Open RAN și rețelele RAN tradiționale, demonstrând performanțe similare între cele două opțiuni.

Utilizarea Open RAN într-un mediu real a permis ambilor operatori să beneficieze de avantajele acestei soluții, precum un grad ridicat de automatizare și un timp redus de implementare. Tehnologia Open RAN separă funcționalitățile software de cele hardware, facilitând modernizarea de la distanță a stațiilor de bază mobile cu noi caracteristici și servicii, mai rapid și mai eficient din punct de vedere al costurilor. De asemenea, în cazul partajării RAN, operatorii beneficiază de mai multă libertate și autonomie în gestionarea propriului software RAN virtualizat pe o infrastructură cloud comună, împărțind costurile de operare a rețelei.

Asus ROG Zephyrus g16 - 2024

Etichete: , , , ,