Suno, un „ChatGPT pentru muzică”, primește o finanțare de 125 de milioane de dolari

Scris de | 22 mai, 2024
Suno, un „ChatGPT pentru muzică”, primește o finanțare de 125 de milioane de dolari

Suno, un model de inteligență artificială care poate crea rapid muzică, generând atât voci, cât și linia melodică, tocmai a primit o finanțare de 125 de milioane de dolari, un nou semn al dezvoltării inteligenței artificiale în acest domeniu. Suno este descris ca un ChatGPT pentru muzică. Utilizatorii doar introduc fraze și cuvinte cheie pentru o piesă pe care vor să o creeze, iar Suno scoate apoi melodia, generată artificial și respectând acele cerințe. Remarcabil este faptul că acesta poate să creeze atât muzica, cât și vocile dintr-o melodie, lucru pe care doar alte câteva companii care activează în domeniu le pot realiza, precum Google sau Udio.

„Am pornit Suno pentru a construi un viitor în care oricine poate face muzică” a declarat CEO-ul și co-fondatorul companiei, Mikey Shulman. „Pentru a-i ajuta pe oameni să redescopere bucuria de a se juca și de a explora pe care o aveam când eram copii. Tehnologia este o unealtă, iar ceea ce putem face astăzi creează potențialul unor multitudini de noi sunete, noi stiluri și noi artiști într-un mod la care am visat dintotdeauna”.

Conform anunțului celor de la Suno, printre noii lor investitori se numără Lightspeed Venture Partners, Nat Friedman și Daniel Gross, sau Founder Collective. Suno mai are și câțiva „consilieri” pritnre care se numără muzicienii 3lau și Flosstradamus. Investiția va fi folosită pentru accelerarea dezvoltării produsului și creșterea echipelor din interiorul companiei, mai spune Shulman.

Finanțarea aceasta vine într-o perioadă în care inteligența artificială nu este privită cu ochi tocmai buni în industria muzicală. Casele de discuri au cerut reguli clare și stricte pentru a se asigura că modelele AI nu folosesc vocile și stilul artiștilor lor fără vreun drept, iar Suno este și ea vizată, deoarece nu a dezvăluit ce tip de conținut folosește pentru a antrena inteligența sa artificială. Luna trecută, peste 200 de artiști, între care Billie Eilish, Nicki Minaj sau Pearl Jam, au semnat o scrisoare deschisă către companiile de AI, cerându-le să nu le mai folosească muzica pentru a antrena modele AI fără permisiunea lor.

Asus ROG Zephyrus g16 - 2024

Etichete: , , , , , ,

Sursa: As AI Race Heats Up, A ChatGPT For Music Just Raised $125 Million