Xperia 1 VI nu schimbă foarte mult formula, dar adoptă un ecran Full HD+, în locul celui 4K

Scris de | 15 mai, 2024
Xperia 1 VI nu schimbă foarte mult formula, dar adoptă un ecran Full HD+, în locul celui 4K

Chiar dacă Sony nu este o prezență atât de mare în piața de smartphone-uri, compania japoneză încă produce astfel de dispozitive și chiar a dezvăluit noul său flagship pentru anul 2024, modelul Xperia 1 VI. Acesta aduce niște schimbări impotrante față de generația anterioară, însă și multe alte lucruri rămân la fel sau sunt doar puțin modificate. De exemplu, camerele foto folosesc exact aceiași senzori pe care îi știm deja, dar îmbunătățiți acum cu „AI”.

Xperia 1 VI vine cu hardware de flagship, fără compromisurile obișnuite (include card microSD și jack de căști)

Așa cum era de așteptat, avem de a face cu o configurație hardware adusă la zi. Xperia 1 VI este un „flagship”, așa că integrează un chipset Snapdragon 8 Gen 3, care beneficiază și de răcire cu o cameră de vapori. Deși fotografia și captura video sunt cele două funcții principale ale telefonului, Xperia 1 VI nu ignoră nici gamerii. De altfel, Sony este compania care deține PlayStation, iar puțin din acest „ADN” se transferă către smartphone-urile sale. Din acest motiv, software-ul Sony include FPS Optimizer, o nouă funcție din Game Enhancer, care folosește AI pentru a controla mai precis frecvența procesorului pentru a oferi performanță bună și un consum de energie redus.

Configurația hardware include 12 GB memorie RAM și 256 GB stocare internă, dar există și un slot pentru carduri microSD comun cu slot-ul SIM2, pentru cei care au nevoie de mai mult. Printre alte lucruri pe care nu le mai găsim de obicei pe telefoane scumpe se regăsește și jack-ul de 3,5mm de căști, care este prezent pe noul Xperia 1 VI. Compania japoneză a reușit să integreze toate acestea într-un telefon subțire, de doar 8,2mm, care include și o baterie mare, de 5.000 mAh. Aceasta din urmă se încarcă la 30W pe fir, dar este compatibilă și cu încărcare wireless Qi. Sony spune că această baterie ar trebui să țină măcar 4 ani la capacitate pest e80% datorită tehnologiilor Battery Care și Adaptive Charging.

Ecranul face un „downgrade” de rezoluție, dar upgrade de luminozitate

O mare diferență față de generațiile anterioare apare la capitolul ecran. Anterior, Sony folosea panel-uri OLED pe format 21:9 cu rezoluție 4K. Ei bine, noul Xperia 1 VI este mai puțin „cinematic” cu un raport de 19,5:9 la rezoluție Full HD+ (diagonală 6,5”), la fel ca pe iPhone sau Samsung. Avantajul este că avem acum de a face cu un panel LTPO cu refresh rate variabil între 1 și 120 Hz, cu luminozitate mai mare cu 50% față de generația anterioară (1.300 nits). Un alt avantaj este Sunlight Vision, care ridică nivelul luminozității și mai mult atunci când folosești telefonul în soare puternic. Sony spune că acest ecran este inspirat de televizoarele Bravia 9.

Construcția este din sticlă pe față și pe spate, cu sticlă Victus 2, respectiv Victus 1 de la Corning. Pe spate, sticla beneficiază și de o textură care îi conferă aderență, cu o culoare mată. Rama din aluminiu este, de asemenea aderentă, cu striații pe laterale, iar butonul pentru cameră este acum mai mare decât în trecut.

Sistemul de camere de pe Xperia 1 VI este similar cu cel anterior, cu un zoom ceva mai mare

Atunci când vorbim despre componenta foto, avem de a face cu aceiași trei senzori Exmor T de anul trecut: 48 megapixeli f/1.9 pe camera wide (echivalent 24mm pe full frame), 12 megapixeli pe ultrawide f/2.2 (echivalent 16mm) și alți 12 megapixeli pe camera cu zoom (85-170mm). Această cameră poate însă să ofere o plajă de zoom între 3.5 și 7.1x fără să piardă calitate, datorită sistemului de lentile mobile de la interior. Există chiar și un mod „tele macro”, pentru fotografii macro pe camera cu zoom. Aceasta poate focaliza la minimum 4cm distanță. Camera principală are acum și mod de fotografiere în 48 megapixeli, iar focalizarea a primit îmbunătățiri, în special pentru urmărirea subiectului. Desigur, parteneriatul cu ZEISS continuă, pentru tratamentul asupra lentilelor.

Sony spune că a îmbunătățit și aplicația de cameră, integrând toate funcțiile avansate într-o singură aplicație, unde anterior existau trei diferite. Compania încearcă să ofere funcții rapide și automate pentru cei care au nevoie de viteză, dar și funcțiile avansate, manuale, pentru cei care vor să controleze totul.

Telefonul se lansează cu Android 14, dar sunt promise trei actualizări de sistem și patru ani de actualizări de securitate. Xperia 1 VI intră în magazine începând cu luna iunie, la prețul de 1.400 de euro.

Asus ROG Zephyrus g16 - 2024

Etichete: , , ,

Sursa: GSM Arena