Telefoanele cu Android vor putea rula ChromeOS pentru interfață desktop în stil DeX

Scris de | 14 mai, 2024
Telefoanele cu Android vor putea rula ChromeOS pentru interfață desktop în stil DeX

Mai multe companii, precum Samsung sau Motorola, și-au dezvoltat propriile soluții de interfețe desktop pentru smartphone-uri și tablete, pentru momentele în care dorești să le folosești conectate la un monitor mare. Se pare însă că aceste soluții nu vor mai fi necesare pentru multă vreme, dacă planul Google, de a permite rularea ChromeOS direct pe dispozitivele cu Android va fi pus în aplicare. Momentan această funcționalitate este foarte timpurie, însă a fost deja demonstrată și pare să funcționeze deja destul de bine.

Google a demonstrat cum ChromeOS poate rula prin virtualizare pe telefoane cu Android

Conform Android Authority, Google a prezentat mai multor companii partenere posibilitatea de a rula ChromeOS pe dispozitive cu Android într-o mașină virtuală. Acest lucru permite utilizarea telefonului drept un computer desktop, cu interfața și funcționalitatea ChromeOS. Asta înseamnă că ai acces la un browser Google Chrome „desktop” complet, alături de toate capabilitățile extra posibile într-un mediu desktop. Vorbim despre rularea de aplicații multiple pe un singur ecran sau posibilitatea de a instala aplicații native de Linux.

Există deja o metodă prin care poți rula ChromeOS prin intermediul Android Virtualization Framework, demonstrată tot de Android Authority, însă aceasta folosește un build special de ChromiumOS, cunoscut intern în cadrul Google drept „ferrochrome”, bazată pe versiunea open source beta a sistemului de operare desktop. Acesta este un build pentru computere cu procesoare Arm, care funcționează, în prezent, doar pe Pixel 7 Pro. Din păcate, acel model de smartphone nu are compatibilitate cu DisplayPort pentru port-ul USB-C, ceea ce înseamnă că poți rula interfața desktop doar pe ecranul mic al telefonului. Pixel 8, 8 Pro și 8a au însă un port care permite redare video, deci probabil că această funcție, atunci când va fi finalizată, va putea rula pe aceste dispozitive.

Abordarea companiei este însă interesantă, întrucât Android și ChromeOS pot rămâne sisteme de operare separate, însă Android poate, la nevoie să ruleze o instanță de ChromeOS pentru productivitate prin virtualizare. De altfel, în 2016, compania a zis că nu are în plan să unească cele două sisteme de operare, întrucât ambele sunt considerate de succes și fiecare are de câștigat de pe urma celuilalt. De altfel, ChromeOS poate rula aplicații de Android, ceea ce ar putea sta chiar la baza interoperabilității între interfața „de mobil” de pe Android și interfața desktop din ChromeOS.

Rămâne de văzut când și dacă Google va aduce această funcție către publicul larg. Momentan este doar o demonstrație tehnologică, care ar putea sau nu să se transforme într-o capabilitate „reală”.

Asus ROG Zephyrus g16 - 2024

Etichete: , , ,

Sursa: Android Authority