Energy Expo - Join the revolution

Windows 10 este „nemuritor”: numărul de utilizatori a crescut în aprilie, în timp ce Windows 11 a scăzut

Scris de | 3 mai, 2024
Windows 10 este „nemuritor”: numărul de utilizatori a crescut în aprilie, în timp ce Windows 11 a scăzut

Microsoft încearcă din răsputeri să „ucidă” Windows 10, versiunea anterioară a sistemului său de operare, care a ajuns în timp să ocupe un statut similar cu cel pe care îl ocupau anterior Windows XP și Windows 7. Acesta este încă unul dintre sistemele de operare de la Microsoft care „refuză să moară”, în ciuda faptului că a apărut deja de câțiva ani o versiune mai nouă, mai capabilă și mai modernă. În cel mai recent raport Statcounter, Windows 10 domină fără îndoială clasamentul sistemelor de operare Microsoft, în timp ce Windows 11 a reușit să scadă în luna aprilie.

Utilizatorii de Windows preferă în continuare Windows 10 față de 11

Conform Statcounter, Windows 10 este în prezent utilizat de 70,03% dintre cei care folosesc un PC cu sistem de operare Microsoft. Ba chiar a crescut cu 0,96 procente față de luna precedentă. Asta în ciuda faptului că Microsoft a anunțat deja de ceva vreme că Windows 10 va rămâne fără actualizări de securitate în luna octombrie a anului 2025 și că nu mai vinde Windows 10 sau sisteme cu acest sistem de operare preinstalat de câțiva ani deja.

Microsoft ar prefera dacă toți utilizatorii ar face un upgrade gratuit la Windows 11, versiunea cea mai nouă a sistemului său de operare, care, la bază, nu este extrem de diferită. Windows 11 are însă o problemă peste care anumiți utilizatori nu pot trece ușor: necesită procesoare din generații mai noi, care includ un modul de securitate TPM 2.0. Astfel, upgrade-ul la noul software pentru mulți ar putea însemna și un upgrade costisitor de hardware, pe care nu sunt dispuși să îl facă.

În consecință, doar 25,65% dintre utilizatorii de PC-uri cu Windows folosesc versiunea 11, în scădere cu 0,97 procente față de luna trecută. Având în vedere diferența din luna aprilie, se pare că o parte dintre cei care trecuseră recent pe Windows 11 au revenit la Windows 10, din diverse motive. Windows 7, care a atins deja un statut legendar este la 3% încă, în scădere cu 0,04%, iar Windows 8.1 și Windows 8 mai sunt folosite de sub 1% din utilizatorii de PC-uri la nivel mondial: 0,53%, respectiv 0,36%, cu mici creșteri de 0,09 și 0,08 procente.

Va fi interesat de urmărit ce se va întâmpla odată ce Windows 10 rămâne fără actualizări de securitate. Microsoft va vinde posibilitatea de a primi în continuare actualizări pentru cei care sunt dispuși să plătească, fie că sunt companii sau persoane fizice. Costurile vor fi însă mai mari decât costurile de upgrade la Windows 11, deci probabil că mulți vor rămâne pe Windows 10 fără patch-uri la vulnerabilitățile de securitate.

Așa cum s-a întâmplat în trecut cu Windows XP și cu Windows 7, cu siguranță mulți vor abandona eventual Windows 10, fie de bunăvoie, fie forțați de incompatibilități de software sau hardware.

Etichete: , , , , ,

Sursa: via Neowin