Energy Expo - Join the revolution

După iOS, Apple va trebui să deschidă și iPadOS în UE. Refuzul va duce la o amendă „usturătoare”

Scris de | 30 aprilie, 2024
După iOS, Apple va trebui să deschidă și iPadOS în UE. Refuzul va duce la o amendă „usturătoare”

Comisia Europeană a introdus Digital Markets Act în luna martie și deja putem vedea efectele noului regulament, Apple introducând posibilitatea de a instala aplicații din afara App Store în regiune. Dar DMA nu se oprește aici. Autoritățile UE somează acum Apple să deschidă și sistemul de operare iPadOS, cel folosit pe tabletele companiei, pentru a permite instalarea de aplicații din magazine alternative sau direct de pe site-ul producătorului. Desigur, iPadOS este doar o altă versiune de iOS, pentru ecrane mai mari, deci schimbările la nivel tehnic nu ar trebui să fie cu mult diferite.

Comisia Europeană somează Apple să deschidă sistemul de operare iPadOS

Conform analizei Comisiei Europene, iPadOS  este un „gatekeeper” pentru utilizatorii de tablete, având un număr de utilizatori 11 ori mai mare decât cel necesar pentru încadrarea legală în această categorie. Orice serviciu online cu peste 45 de milioane de utilizatori activi și 10.000 de parteneri de afaceri care activează în UE poate fi desemnat drept gatekeeper și trebuie să se supună DMA.

Desigur, iOS îndeplinea deja aceste criterii, și acum se dovedește că și iPadOS trebuie deschis, la fel ca „fratele” său de pe telefoane. Utilizatorii de iPad vor trebui să poată descărca magazine alternative pe tabletele lor, să poată alege un browser implicit și să poată dezinstala aplicațiile preinstalate, dacă își doresc asta. Termenul limită pentru a implementa aceste capabilități în iPadOS este de 6 luni, care se întâmplă să fie și termenul la care ar trebui să fie lansat noul iPadOS 18, noua versiune a sistemului de operare cu AI integrat.

În cazul în care Apple nu se conformează regulamentului DMA, compania poate fi amendată de Uniunea Europeană cu 10% din veniturile companiei globale pe întregul an, iar ofensele următoare ar crește amenda la 20%. Cu siguranță, Apple se va conforma legii, însă nu ne așteptăm ca totul să fie „perfect” din prima încercare.

De altfel, în cazul iOS, nici acum nu este clar dacă taxa per instalare pe care Apple o va colecta din partea dezvoltatorilor de aplicații independenți este una legală și nici dacă faptul că Apple trebuie în continuare să verifice și să aprobe aplicațiile din alte magazine este conform cu regulamentul DMA. Mai mult, Apple a refuzat actualizările pentru aplicații precum Spotify, modificate pentru a se conforma DMA, cu link către site-ul propriu pentru abonarea din aplicație.

ROG Zephyrus G14 (GA403)

Etichete: , , , , , , ,

Sursa: Comisia Europeană