ZenFone 11 Ultra review: mai mare, mai puternic și mai scump

ZenFone 11 Ultra review: mai mare, mai puternic și mai scump

Scris de | 14 martie, 2024

ASUS m-a pus într-o dilemă odată cu lansarea noului ZenFone 11 Ultra. Dacă ROG Phone 8 Pro este un smartphone de gaming care încearcă să se adreseze unui public mai larg, pentru cine este de fapt acest model? Atât din punct de vedere al design-ului, dar și al specificațiilor, Zenfone 11 Ultra este, în mare, același telefon, care renunță doar la câteva dintre capabilitățile „de gaming” ale modelului Republic of Gamers.

ZenFone 11 este un ROG Phone simplificat

Seria de telefoane ZenFone este într-o continuă evoluție. La fiecare câțiva ani ASUS adoptă o nouă filozofie de design și chiar noi direcții de funcționalitate cu această gamă de dispozitive. Iată de exemplu ce diferență avem de la un an la altul. În galerie am adăugat o imagine cu modelul ZenFone 10, flagship-ul anterior, echipat cu hardware high-end într-un corp compact, iar în celelalte avem noul ZenFone 11 Ultra, un telefon imens, cu design împrumutat de la ROG Phone 8 Pro. Nu prea seamănă cu cel vechi, nu?

Dacă ar fi să ghicesc, acest model este posibil să fi fost proiectat în laboratoarele ASUS drept un ROG Phone 8 Lite, dar pe parcurs a fost mutat în zona ZenFone, întrucât îi lipsesc cam toate elementele „de gaming” cu care ne-am obișnuit. ZenFone 11 Ultra nu vine cu un port USB secundar pe laterală, nu include un design cu înscrisuri pe partea din spate, nu are un ecran animat sub sticla de pe spate și nici nu este compatibil cu un cooler AeroActive. Desigur, în lipsa acestor capabilități, nici skin-ul de Android de gaming și aplicația Armoury Crate nu se găsesc aici.

Este clar că acest model a fost simplificat pentru a atinge un preț mai mic chiar și atunci când pui prima dată mâna pe cutie. În locul unei cutii complexe, cu multe locașuri și accesorii incluse, ZenFone 11 Ultra vine într-o cutie simplă, care include doar un cablu de încărcare USB-C la ambele capete și o husă din plastic dur care nu protejează aproape deloc marginile. Aceasta pare că oferă mai degrabă protecție la praf și amprente, decât protecție la șocuri mecanice. Măcar telefonul este rezistent la apă și praf din fabrică, fără accesorii.

Design-ul general este însă, în mare parte similar cu cel de pe ROG Phone 8, cu mențiunea că forma modulului de cameră este puțin diferit, lucru care face imposibilă utilizarea huselor de la unul la celălalt. Așa cum am văzut și pe ZenFone 10, și modelul 11 Ultra este livrat cu un jack de căști de 3,5mm, acesta fiind probabil printre puținele telefoane cu performanță de nivel flagship care include așa ceva.

Trebuie să recunosc că îmi plac mai mult culorile vii de pe seria ZenFone decât negrul de pe ROG Phone. Modelul testat a venit într-o variantă cu spate albastru, însă ASUS a trimis și o machetă de culoare portocalie pentru a ne arăta cum arată și pe alte culori. Spatele are un aspect mat, dar textura sticlei este destul de lucioasă. În consecință, nu foarte aderentă și nici nu pare să respingă amprentele, aspecte care fac husa aproape obligatorie în utilizare, măcar pentru a evita alunecarea.

Există câteva mici diferențe la nivel de specificații între ZenFone 11 Ultra și ROG Phone 8, dar acestea sunt subtile. De exemplu, ecranul este același, un panel OLED FullHD+ de 6,78” dar limitat la 144 Hz în jocuri și la maximum 120 Hz în utilizare normală, față de 165 Hz. Apoi, deși ambele folosesc un chipset Snapdragon 8 Gen 3, configurațiile sunt puțin diferite. Avem doar variante cu 12 și 16 GB memorie RAM și doar 256 și 512 GB stocare internă. ROG Phone 8 Pro ajunge, în comparație, la configurație de 24 GB RAM și 1 TB stocare. Desigur, nici butoanele capacitive de pe laterală nu vin pe ZenFone, o omisiune de care era să uit complet, întrucât oricum nu eram fan al acelor butoane și nu le foloseam în jocuri.

Performanța este înaltă, dar telefonul se încinge peste limitele normale

Aceste diferențe nu afectează însă în mod direct experiența de utilizare generală și nici performanța în teste. ZenFone 11 Ultra este clar construit ca un flagship de performanță înaltă, dar trebuie să te asiguri că alegi acest profil din setări. Dacă la ROG Phone este mai simplu, putând seta profilul din Armoury Crate, pe ZenFone trebuie neapărat să mergi în meniul de setări de fiecare dată. Și, la fel ca în cazul ROG Phone, ASUS nu pare că are niște limite clare de temperatură setate pe telefoanele sale. În testele de bază, ROG Phone 8 atinge scoruri record, de peste 2,1 milioane de puncte în AnTuTu, peste 7000 de puncte în GeekBench multi-core, scoruri mari și în 3DMark și PC Mark. Ba chiar și la capitolul stabilitate, în testele de stres Solar Bay și Wild Life Extreme, stă în limitele altor flagship-uri din 2024: pe la 50-60%. Aici întâlnim o mică diferență între ROG și ZenFone, fiind clar vorba despre o diferență de răcire între cele două modele.

În consecință, ZenFone 11 Ultra frige atât de tare în urma unui astfel de test, că nu poate fi ținut în mână. 3DMark raportează temperaturi de până la 58 de grade Celsius intern, iar noi cu ajutorul unei camere FLIR am observat peste 50 de grade la exterior, pe rama metalică și pe capacul din spate. Este îngrijorător că un telefon se poate încinge atât de tare, alte modele fiind limitate din software la 40 de grade Celsius. De altfel, limitele legale la atingere sunt stabilite pe la 43 de grade Celsius pentru dispozitive care sunt în contact cu pielea permanent, așa cum este un telefon. Vestea bună este că acest comportament apare doar la teste lungi, sau sesiuni lungi de gaming, doar pe modul High Performance. Dacă alegi un mod mai economic, sau lași modul „Dynamic” care vine implicit configurat, sunt slabe șanse să se ajungă la astfel de temperaturi.

Zenfone 11 Ultra are o baterie mare și încărcare destul de rapidă

La capitolele autonomie și software nu sunt multe de zis în plus față de ceea ce am zis în review-ul ROG Phone 8 Pro. Vă încurajez să vizionați și acel clip, pe care îl găsiți tot aici pe canal. O zi mai intensă sau chiar două de utilizare medie sunt posibile pe acumulatorul de 5.500 mAh. Încărcarea este rapidă, la 65W, dar va trebui să folosiți un încărcător cumpărat separat compatibil cu Power Delivery. Dacă aveți un ZenBook de la ASUS, un ROG Ally, sau chiar un încărcător de MacBook Pro, încărcarea ar trebui să se facă la putere maximă. Există și încărcare wireless la 15W dar și Power Sharing în sens invers pentru încărcarea unor accesorii. La acest capitol ROG Phone stătea destul de rău, fiind greu de poziționat rapid pe un încărcător wireless pentru încărcare. Și ZenFone 11 Ultra trebuie mișcat puțin până se aliniază bobina cu încărcătorul, deci cred că este vorba despre o poziționare ciudată la interior pe ambele modele.

Din păcate, și suportul software este deficitar în cazul ASUS. Doi ani de actualizări de sistem și patru ani de securitate sunt acum sub standardul pieței în zona high-end, care ajunge la 3-4 ani de actualizări de sistem și cam 5 ani pentru certificatele de securitate. Măcar ASUS te lasă să configurezi telefonul cu interfața standard de la Google, fără personalizări, ceva ce nu vedem foarte des în zilele noastre. ASUS se laudă și cu ceva funcții AI în ZenFone 11, dar acestea sunt limitate la căutări locale, în memoria telefonului prin setări, fotografii sau aplicații.

Camerele rămân în zona mid-range

Camerele sunt complet identice cu cele de pe ROG Phone în materie de specificații și capabilități. Vorbim despre un sistem cu un senzor principal de 50 megapixeli  cu stabilizare activă gimbal, un ultrawide de 13 megapixeli și un zoom optic 3x cu stabilizare optică. Așa cum ziceam și în cazul lui ROG Phone 8 Pro, atât pe specificații, cât și atunci când analizăm rezultatele, camera este una demnă mai degrabă de un mid-range, nu de un flagship.

Pe timp de zi, fotografiile cu mai toate camerele au un aspect curat, fără zgomot de imagine și fără artefacte deranjante. Imaginile ultrawide sunt plăcute, chiar dacă sunt făcute cu cel mai slab senzor al telefonului. Desigur, această cameră are cel mai slab interval dinamic, însă de la ultrawide nu aveam oricum pretenții înalte. De altfel, pe timp de noapte diafragma f/2.2 și senzorul de dimensiuni mici își fac imediat simțite prezența cu rezultate zgomotoase și lipsite de detalii. Mai grav este că pentru aceste rezultate trebuie să stai nemișcat cam 5 secunde pentru captură. Nu recomand utilizarea acestei camere pe timp de noapte.

Pentru că ultrawide-ul nu are focalizare automată, ZenFone 11 Ultra nu include și un mod macro. Avantajul este că focalizarea pe camera principală se face la distanță destul de mică, deci poți să te apropii destul de mult de subiect, la nevoie pe camera cea mai performantă.

Fotografii pe timp de zi (în ordine 0.7x, 1x, 2x, 3x)

Și că tot vorbim despre aceasta, cel mai mare avantaj al său nu este nici rezoluție de 50 megapixeli, care este oricum redusă la 12 megapixeli pentru fotografiile finale, și nici diafragma mai deschisă, la f/1.9. Stabilizarea gimbal activă este cea care ajută cel mai mult această cameră, putând oferi imagini clare și detaliate chiar și în lumină slabă. Captura pe modul nocturn este foarte rapidă, iar rezultatele bune, dar nu comparabile cu ceea ce vedem pe modele flagship concurente. ZenFone-ul nu este încă iPhone, Samsung sau Google Pixel. Iar acest lucru este vizibil pe timp de zi, unde se poate observa deseori lipsa unor detalii în umbre, în ciuda faptului că fotografiile sunt realizate cu modul HDR pornit. Pur și simplu nu există destul interval dinamic. Vestea bună este că fotografiile sunt în principal bine expuse și destul de detaliate.

Portret, selfie, macro

Portretele se fac pe camera principală, la zoom 1x sau 2x, iar decupajul este decent, cumva peste așteptările mele de la un sistem de camere „mediu”. Chiar și selfie-urile ies decent în lumină bună. Pe timp de noapte, fotografiile cu oameni sunt însă cam… ciudate. Pielea ia un aspect de plastic, și nu ajută nici tenta de culoare gălbuie pe care algoritmul de procesare îl aplică.

Zoom-ul 3X este și el unul doar „decent”, aceasta este și singura cameră care nu filmează în rezoluție mai înaltă de Full HD. 4K-ul este rezervat pentru ultrawide și wide, pe când 8K doar pe camera principală. Zoom-ul captează detalii  bune ziua, dar noaptea nu este niciodată folosit, telefonul preferând să facă crop de pe camera principală la zoom. Există și un zoom 2x prin crop pe camera principală, dar și acesta, cât și zoom-ul 3x mi s-au părut cam prea procesate, cu sharpness mult aplicat după realizarea fotografiei.

Fotografie pe timp de noapte (în ordine 0.7x, 1x, 3x)

La capitolul filmare am o veste buna și una proastă. Vestea bună este că ZenFone 11 Ultra are una dinre cele mai bune stabilizări din piață, datorită sistemului activ, care preia foarte bine vibrațiile chiar și în timpul mersului, inclusiv noaptea. Problema este că este atașat de o cameră care nu filmează foarte bine, iar semnalul video este apoi procesat de un codec insuficient pentru a capta bine detaliile. Iar atunci când vorbim despre camera frontală, ne limităm la rezoluție 1080p. Nu avem de a face cu un telefon pentru vlogging, asta e clar.

Concluzii

În mare parte, ZenFone 11 Ultra este cam același telefon pe care l-am testat în urmă cu mai bine de o lună. Are aceeași formă generală, aceeași configurație internă, aceleași avantaje și cam aceleași dezavantaje. Este un telefon performant, dar fără răcirea suplimentară se încinge cam mult în sarcini avansate. Are un ecran foarte bun și procesor de top, dar o cameră din gama medie. Este un telefon bun pentru cei fără mari pretenții pe partea foto/video, dar se va lovi în piață de un aspect important: prețul.

Concluzia connect

Avantajul lui ZenFone 10 era prețul ceva mai accesibil, însă 11 Ultra costă 4.999 lei în varianta de bază, și 5.499 lei în varianta superioară cu 512 GB stocare. Nici cu reducerea de 500 lei la precomandă pe care ASUS o va oferi în perioada următoare, nu mi se pare că poate concura foarte bine în piață, având în vedere că există telefoane precum OnePlus 12 sau Galaxy S24+ la prețuri apropiate, cu camere semnificativ mai performante. Astfel, mi se pare că ZenFone 11 Ultra este mai degrabă cel mai mare adversar al lui ROG Phone 8 Pro în acest moment. Cei care vor neapărat un ASUS dar nu sunt interesați de ecranul secundar animat, un port extra de încărcare, butoane capacitive și un cooler activ pot alege ZenFone 11 Ultra fără nicio emoție. Face aceleași lucruri, cam la fel de bine, la un preț mai accesibil. Până și funcțiile Game Genie sunt prezente și aici, deci nici măcar asta nu pierzi dacă alegi un ZenFone, dar vrei să te și joci în cele mai bune condiții pe telefon.

Plusuri

  • Este un ROG Phone 8 Pro mai ieftin
  • Integrează hardware de top, foarte performant
  • Nu renunță la funcțiile Game Genie pentru gaming
  • Are ecran mai rapid decât alte modele din piață, la 144 Hz

Minusuri

  • În sarcini complexe pe modul High Performance se încinge peste limitele normale
  • Vine fără încărcător în pachet
  • Camerele nu se ridică la nivelul prețului
  • Suport software sub media pieței

Etichete: , , ,