Nu ai făcut upgrade la Windows 11? Microsoft te va bombarda (din nou) cu alerte agresive

Scris de | 7 februarie, 2024
Nu ai făcut upgrade la Windows 11? Microsoft te va bombarda (din nou) cu alerte agresive

Se pare că Microsoft nu a învățat nicio lecție din plângerile utilizatorilor de Windows 10 de acum câțiva ani, când a fost lansat oficial Windows 11. Compania avea la acel moment o campanie agresivă de upgrade, care afișa diverse notificări și chiar mesaje pe tot ecranul pentru upgrade de la vechiul sistem de operare la cel nou, însă la un moment dat aceste metode de promovare au încetat… până acum.

Microsoft încearcă să forțeze upgrade-ul la Windows 11 asupra utilizatorilor de Windows 10

Noul update pentru luna ianuarie al sistemului de operare Windows 10, care va mai primi actualizări până în octombrie 2025, introduce noi metode agasante care să încurajeze upgrade-ul la Windows 11. Ba chiar sistemul este realizat în așa fel încât să poți da upgrade din greșeală, chiar dacă nu îți dorești obligatoriu să schimbi încă sistemul de operare.

Utilizatorii sunt întâmpinați cu un mesaj pe tot ecranul la pornirea PC-ului în care Microsoft te anunță că sistemul tău este eligibil pentru upgrade. Spre diferență de procesul „standard”, în care trebuie tu să descarci o aplicație care validează compatibilitatea sistemului cu Windows 11, noul ecran de upgrade face deja asta pentru tine, întrucât a verificat deja sistemul pentru a-ți afișa „reclama”.

Mesajul de întâmpinare menționează că Windows 11 are un design familiar, ceea ce nu este tocmai adevărat, meniul de start fiind complet schimbat, iar elementele din taskbar sunt acum poziționate central nu în colțul din dreapta. De asemenea, multe meniuri au fost schimbate, iar scurtăturile din tastatură nu mai funcționează la fel.

Vestea bună este că tranziția este într-adevăr simplă. Poți descărca Windows 11 în fundal, în timp ce îți continui treaba, putând alege când să instalezi noua versiune. De asemenea, upgrade-ul păstrează toate fișierele personale și setările din Windows 10, iar procesul poate fi reversibil. Ai la dispoziție 10 zile să te răzgândești și să revii la Windows 10, dacă nu îți place noua versiune.

În stilul Microsoft, butoanele de a refuza upgrade-ul sunt scrise cu text mai mic, și nici nu par să fie butoane. În anumite situații, acesta apare în josul paginii, singurele butoane evidente fiind „Upgrade acum” și „Upgrade mai târziu”.

Motivul pentru care Microsoft încearcă agresiv să mute utilizatorii pe Windows 11 este apropierea perioadei de suport software a vechiului sistem. Utilizatorii care rămân pe Windows 10 vor fi vulnerabili la noi atacuri care nu vor mai fi corectate prin update-uri de securitate periodice. De asemenea, Windows 11 a fost lansat de doi ani deja, dar este prezent pe doar 26% din totalul PC-urilor conectate la internet. Windows 10 este, în schimb, prezent pe 67%, conform Statcounter.

Etichete: , , , , ,

Sursa: Tech Spot