CES este momentul perfect pentru Samsung de a dezvălui la ce a lucrat în ultima perioadă în materie de televizoare și care sunt noutățile pe care le vom vedea de-a lungul acestui an. Ca în fiecare an, sunt o mulțime de modele disponibile, de la televizoare 8K, la OLED-uri sau proiectoarele The Premiere, și aruncăm o scurtă privire asupra acestora imediat. Ce mai trebuie notat este că, la fel cum ne așteptăm să fie cazul și cu noua serie Galaxy S24, a cărei lansare se apropie, inteligența artificială reprezintă un punct principal de atracție și pentru televizoarele din seriile acestui an.
Moda televizoarelor 8K nu a „prins” neapărat la publicul larg, acestea nefiind încă nici pe departe atât de răspândite pe cât poate că se așteptau producătorii în urmă cu câțiva ani. Cu toate acestea, Samsung are mari speranțe pentru gama sa de 8K-uri din 2024, pentru că inteligența artificială ar putea face aceste televizoare mai atractive. Cum anume? Ei bine, una dintre principalele probleme ale televizoarelor 8K era lipsa conținutului la această calitate, astfel că până acum puteai să îți iei un televizor 8K, dar erai foarte limitat cu privire la conținutul pe care îl puteai vedea pe ele, pentru a te bucura de adevărata lor calitate.
În 2024, Samsung introduce însă o funcție denumită AI Upscaling Pro, disponibilă în modelul QN900D (de la 65 până la 85 de inch), care va converti conținutul 4K într-unul 8K, respectiv pe cel HD/SD într-unul 4K, rezolvând astfel problema lipsei de conținut pentru aceste modele. De asemenea, Samsung mai spune și că QN900D este „cel mai subțire și mai premium televizor 8K care ajunge pe piață”. Include și alte funcții precum una care poate recunoaște atunci când te uiți la un sport și te ajută să urmărești mai ușor mingea pe ecran. O alta, denumită Real Depth Enhancer Pro, mărește contrastul dintre prim-plan și planul secundar, inclusiv în programe foarte rapide, precum cursele de mașini.
Noile QLED-uri de la Samsung, atât cele 8K, cât și cele 4K, dar și OLED-urile, includ Active Voice Amplifier Pro, o versiune mai avansată a unei funcții deja existente, care amplifica dialogul și „efectele sonore cheie” dintr-un film/serial. În plus, AI Customization Mode îți cere să alegi tipul de imagine pe care îl preferi atunci când setezi televizorul, iar apoi va folosi AI pentru a detecta scenele la care te uiți într-un film/serial și a le face să semene mai mult cu acea imagine pe care ai ales-o, din punct de vedere al culorilor, contrastului etc.
Pentru cei care vor o variantă probabil mai ieftină, Samsung lansează și QN85D, un alt televizor 8K QLED, însă care nu va avea parte de toate funcțiile AI amintite mai sus.
Bineînțeles, nu lipsesc din ofertă OLED-urile, iar Samsung vine cu două modele noi S90D și S95D (ambele cu dimensiuni între 55 și 77 inch). Cel din urmă include tehnologia OLED Glare Free a companiei, care ar trebui să îți permită „să te bucuri de cea mai bună experiență de vizionare posibilă atât în camere luminate, cât și în cele întunecate”. Sud-coreenii spun că această funcție nu afectează unghiurile de vizionare sau contrastul și poate ilustra culorile la standarde validate de Pantone. S95D vine cu panou 4K de 144Hz și are o grosime de sub 11 milimetri.
Pe lista de noutăți din 2024 a celor de la Samsung se înscriu mai multe opțiuni cu ecrane mari ca niciodată, inclusiv modele de 98 de inchi în seriile Neo QLED 8K și 4K, QLED 4K și Crystal UHD. O altă funcție AI va ajuta și în acest aspect, rezolvând problema pixelilor care devin mai vizibili pe măsură ce dimensiunea ecranului crește. Se numește Supersize Picture Enhancer și mărește sharpness-ul, reducând noise-ul vizibil pentru fiecare pixel.
Primul MicroLED transparent din lume
Pe lângă lucrurile pe care le vom putea vedea în 2024, Samsung a prezentat și o premieră mondială la CES: primul micro LED transparent. Nu știm încă nimic despre preț sau o eventuală dată la care acesta va ajunge pe piață, însă sud-coreenii au dezvăluit ecranul lângă un OLED transparent și un LCD transparent, pentru a evidenția diferențele. Bineînțeles, panoul microLED este mult mai luminos, și vine și cu un design fără rame, permițând în același timp vizionarea obiectelor din spatele ecranului mult mai ușor.
Acesta are aproximativ un centimetru grosime, creând o iluzie de ecran plutitor, iar imaginile sunt extrem de clare, datorită densității pixelilor. Conform unui purtător de cuvânt al Samsung, citat de Engadget, ecranele microLED transparente beneficiază și de un avantaj față de cele OLED transparente, deoarece au luminozitatea mai mare, nefiind la fel de afectate de lumina ambientală.
De asemenea, Samsung tocmai a anunțat oficial noile smartphone-uri Galaxy S24, echipate cu noile funcții Galaxy AI, iar noi am văzut deja telefoanele în cadrul a două sesiuni de hands on, unul la CES 2024 și unul în București, înainte de dezvăluirea oficială. Există trei categorii de noutăți atunci când vorbim despre seria Galaxy S24. Avem pe de-o parte noutățile de design și construcție, upgrade-urile de hardware interior și o serie de funcții software complet noi, bazate pe ceea ce Samsung numește Galaxy AI.