Încă de când am aflat prima dată despre acest headset pot să spun că am fost cel puțin curios. Curios despre niște căști cu un design inedit, care nu seamănă cu nimic din ce am mai văzut până acum. Este un pariu din partea Huawei, care a vrut astfel să acopere și unicul segment care îi mai lipsea, cel de căști open ear. Rezultatele sunt interesante, însă nu pot să spun neapărat că este un exemplu convențional de căști, ci mai degrabă un produs care se adresează unei nișe.
Pentru început, trebuie să menționez că sunt utilizator avid de Apple AirPods 3, în mod special pentru conexiunea seamless a acestora cu iPhone și iMac, și switching-ul lor de la un device la celălalt. Astfel că mi-am dat seama încă din primele minute de utilizare ale FreeClip că totul are loc la fel de ușor și cu acest gadget. Eu le-am folosit cu preponderență la birou, acolo unde le țin conectate la un iMac, iar atunci când mă mai trezesc cu telefonul în mână, ascultând un mesaj vocal pe WhatsApp, de exemplu, căștile vor trece în mod automat la conexiunea Bluetooth cu iPhone-ul, exact ca la AirPods.
Design
Însă să trecem și la lucrurile care îi interesează pe majoritatea utilizatorilor, nu doar pe cei care fac parte din ecosistemul Apple. FreeClip au o formă destul de interesantă, la fel cum povesteam și mai devreme, fiecare cască fiind alcătuită din trei elemente. Un receiver de semnal care va sta fixat în spatele urechii și care are și rol de prindere, un soi de fir de transmisie, numit C-Bridge Design, care dă și denumirea oficială a formatului patentat de Huawei, și un difuzor care va sta așezat cuminte pe suprafața auriculară.
Poate cea mai importantă caracteristică a acestor căști true wireless este chiar comoditatea în purtare, care mărturisesc că m-a luat chiar și pe mine prin surprindere. Fără nici un fel de exagerare, cred că sunt singurele căști pe care le-am încercat vreodată cu care pot să stau în urechi (sau pe urechi) ore întregi și să uit că există. De altfel, deși la prima vedere pare că metoda de fixare nu este chiar cea mai sigură, din nou, nu am avut nici un fel de problemă, chiar încercând să mișc agresiv din cap în toate direcțiile ca să văd dacă zboară cumva vreo cască. Acest lucru nu s-a întâmplat.
De altfel, și c-bridge design-ul este foarte rezistent, el putând fi îndoit, dar întotdeauna va reveni la poziția inițială. Am fost destul de agresiv cu aceste căști ca să văd dacă pot cauza vreun defect ireparabil, însă nu am reușit. Construcția lor este foarte bună, iar materialele folosite sunt nichel, titan și plastic premium. De asemenea, ele vor sta prinse bine oricui, datorită faptului că sistemul de prindere este reglabil și totodată dezvoltat să se prindă facil indiferent de forma sau dimensiunea urechii. Deci unul dintre factorii de diferențiere atunci când ne hotărâm ce căști să cumpărăm nu este valabil în acest caz.
Sunet
Poate aici vine și singura mea obiecție în legătură cu aceste căști. Nu vreau însă să mă înțelegeți greșit. Da, evident că toate căștile open ear nu vor avea parte de un sunet de o fidelitate ieșită din comun, prin prisma designului și a acusticii, însă chiar și aici FreeClip par că se diferențiază cumva de alte modele testate de-a lungul timpului.
Nu poate fi vorba de noise cancelling, fie el activ sau pasiv, și da, cei din jurul tău vor putea auzi ce muzică asculți sau ce conversație porți, dacă treci peste un anumit prag de volum. Însă un alt scenariu de utilizare la care mă gândesc pentru FreeClip, și în care acestea sunt ideale, este sportul. Le-am luat cu mine la sală de vreo două-trei ori, iar în timpul unei sesiuni de alergare pe bandă ele nici nu se clintesc din ureche. De asemenea, sunetul nu se va propaga chiar la fel de ușor și la cei din jur dacă ești într-un mediu cu zgomot de fundal persistent.
Înaltele sunt chiar ok, bine definite, mediile se ridică și ele la înălțimea așteptărilor iar bass-ul este singurul cu care am avut o mică problemă (prea puțin pronunțat), însă din nou, este un compromis pe care va trebui să-l faci dacă urmărești să-ți cumperi căști care fac parte din segmentul open ear. Deci nu, nu vorbim despre niște căști cu care să te plimbi în metrou complet izolat de lume. Sunetul este unul stereo, iar căștile vor detecta automat în ce ureche sunt, cele două buds fiind identice din punct de vedere estetic dar și interschimbabile, stânga cu dreapta și viceversa.
Însă, pentru niște căști care nu îți proiectează sunetul direct în interiorul urechii, ci mai degrabă pe suprafața exterioară a acesteia, fidelitatea este destul de înaltă. Te vor trece fără probleme printr-o zi mai aglomerată, și hai să vorbim puțin și despre autonomie dacă am atins acest subiect.
Autonomie & Conectivitate
Huawei se laudă cu o autonomie de opt ore de ascultat la căști, plus încă 36 în cutie, cea care dispune de o baterie integrată de 510 mAh. În scenariu real de utilizare, în principal pentru ascultat muzică la birou și apeluri telefonice, am reușit să depășesc cu câteva minute durata cu care compania din China își face reclamă. Am fost mulțumit de ele la acest aspect și nu pot să spun că mi-aș fi dorit ceva în plus, durata de viață a unui ciclu de încărcare fiind onorabilă pentru un headset de acest tip.
În ceea ce privește conectivitatea, am făcut un mic spoiler la începutul review-ului și am povestit despre cuplarea cu iPhone, iar cea cu terminalele Android este la fel de „seamless”. Desigur, compatibilitatea nativă este cu telefoanele Huawei, însă acestea sunt din ce în ce mai rare în buzunarele noastre așa că mă voi rezuma la aplicația Huawei AI Life, care se integrează foarte bine cu iOS, sistemul de operare de care dispune daily driver-ul meu.
Din aplicație poți modifica modul audio, și ai patru opțiuni din care poți alege: default, elevate, treble boost și voices. Iar acestea vor regla balansul între înalte, medii și joase pentru a îți permite să optezi pentru o experiență optimă de ascultare, adaptată pe mai mutle tipuri de scenarii. De asemenea, poți configura și gesturile pe care le poți folosi cu cele două căști, respectiv acțiunile care au loc atunci când faci double sau triple tap, pe casca stângă sau pe cea dreaptă. Deci avem și aici ceva opțiuni de configurare care contribuie la gradul de personalizare a gadget-ului audio. În plus, tot din aplicație poți face și update-ul pentru HarmonyOS, primul fiind deja disponibil odată cu lansarea oficială a lui FreeClip.