Microsoft lansează Copilot Pro, versiunea contra cost a componentei AI din Windows și Office

Scris de | 16 ianuarie, 2024
Microsoft lansează Copilot Pro, versiunea contra cost a componentei AI din Windows și Office

Microsoft a anunțat oficial versiunea „profesională” a componentei AI din Windows și Office, Copilot. Copilot Pro este dedicată utilizatorilor avansați și abonaților Microsoft 365 care au nevoie de funcții accelerate de inteligență artificială și acces rapid la cele mai noi astfel de capabilități. Se pare că Microsoft nu a reinventat însă roata, inspirându-se de la abonamentul Plus al ChatGPT de la OpenAI, aceeași tehnologie care stă și în spatele Copilot.

Cât costă Copilot Pro

Copilot Pro, planul contra cost pentru acces la funcții de inteligență artificială avansată de la Microsoft costă 20 de dolari americani pe lună. Acest cost este similar cu cel al ChatGPT Pro și al altor abonamente orientate către capabilități AI de acest gen. Astfel, Microsoft nu pare să creeze un dezechilibru în piață, iar prețul a fost, cel mai probabil, ales pentru a nu aduce o concurență inegală cu OpenAI, partenerul său în acest domeniu.

Accesul la funcții Copilot Pro este condiționat însă și de ce alte servicii Microsoft folosești. Dacă vrei aceste capabilități în aplicațiile Office precum Word, Excel sau Outlook, va trebui să ai deja activ și un abonament de Microsoft 365, care oferă acces la aceste aplicații. Copilot nu pare să funcționeze cu versiunea „standard” de Office, pe care o plătești o singură dată.

Ce funcții noi aduce Copilot Pro

Probabil cea mai importantă îmbunătățire față de „copilotul” standard, gratuit, este accesul la noi modele AI. De exemplu, atunci când apare un nou model, cei care plătesc pentru Copilot Pro au acces prioritar la acesta. De asemenea, atunci când serverele sunt supraaglomerate, cei care au abonament Pro sunt puși în fața celor care nu plătesc la „coada” virtuală în așteptarea eliberării ciclurilor de procesare. GPT-4 Turbo este primul model la care abonații Copilot Pro primesc prioritate.

Cei care folosesc generarea de imagini prin DALL-E 3 primesc 100 de „bosst-uri” pe zi. Un boost înseamnă îmbunătățirea unei imagini deja generate de AI. Odată ce ajungi la o versiune care îți place, poți aplica acest boost pentru îmbunătățirea rezoluției și detaliilor din imagine, sau pentru realizarea unei imagini în format landscape, pentru un rezultat cât mai calitativ. În general, astfel de boost-uri sunt mai costisitoare din punct de vedere al puterii de procesare folosite.

Nu în ultimul rând, vei putea să îți construiești propriul Copilot GPT în Copilot GPT Builder. Acest lucru înseamnă că vei putea să îți creezi propriul „ChatGPT” care să răspundă la comenzile și întrebările pe care i le pui, pe baza unui set de date pe care tu îl oferi. Astfel, poți analiza rapid un set de date, crea rapoarte și folosi AI-ul în feluri în care ChatGPT-ul „standard”, chiar și în versiunea 4, nu poate să fie folosit în prezent.

Desigur, prețul de 20 de dolari pe lună nu este unul accesibil tuturor, însă numele „Pro” sugerează că este dedicat „profesioniștilor” care vor să folosească capabilitățile AI asigurate de Microsoft Copilot pentru a le ușura munca de zi cu zi. Microsoft nu pare că se așteaptă ca utilizatorii „de rând” să se aboneze în număr foarte mare la noul serviciu. Momentan, Copilot Pro este disponibil în SUA, dar, cu siguranță, serviciul va fi extins în următoarea perioadă în mai multe regiuni.

Etichete: , , , ,

Sursa: Copilot Pro