OnePlus 12 a fost prezentat oficial, după mai multe luni de zvonuri și chiar informații oferite pe căi oficiale de către subsidiara Oppo. Chiar dacă design-ul general nu s-a schimbat foarte mult de la modelul OnePlus 11 lansat în luna ianuarie, cam totul de la interior a primit un upgrade major. Dacă OnePlus 11 era considerat un flagship de buget, cu anumite lipsuri, OnePlus 12 este acum un adevărat flagship, care vine cu specificații hardware peste orice am văzut până în prezent de la concurență.
OnePlus 12 ar putea fi unul dintre cele mai performante telefoane ale anului 2024
Singura diferență notabilă între design-ul OnePlus 11 și 12 este cauzată de dimensiunea ecranului. Noul model face trecerea la un panel AMOLED de la BOE de 6,82” cu rezoluție QDH+ la 120 Hz. Acest panel oferă însă ceea ce nu am mai văzut niciodată pe un smartphone: luminozitate de până la 4.500 nits. Desigur, acesta este compatibil cu standardul Dolby Vision pentru redare de conținut HDR și oferă 2160 trepte de luminozitate, pentru reducerea efectului de flicker și pentru confort în utilizare în medii întunecate. Un bonus binevenit este posibilitatea de a folosi ecranul fără probleme atunci când este ud. Acest avantaj vine și cu rezistență la apă și praf la standardul IP65. Practic, nu poți scufunda OnePlus 12, dar ar trebui să reziste la stropi de apă, ploaie sau lichide vărsate peste el.
Configurația hardware este exact cea pe care o așteptam de la un telefon de acest gen: Snapdragon 8 Gen 3, cu 12, 16 sau 24 GB memorie RAM și 256 GB, 512 GB sau 1 TB stocare internă. Din acest punct de vedere, OnePlus 12 va fi mai bine dotat decât modelele Galaxy S24, care vor fi limitate la maximum 12 GB RAM, conform zvonurilor. Mai multă memorie RAM înseamnă și posibilitatea de a rula mai multe funcții AI bazate pe modele lingvistice, precum ChatGPT, local, fără a accesa un server.
Și la capitolul baterie vedem un upgrade major: un acumulator intern de 5.400 mAh, cu încărcare SuperVOOC la 100W pe fir și, pentru prima dată pe un flagship OnePlus, încărcare wireless AirVOOC cu putere de până la 50W.
Camera este „reciclată” de la modelul Open
Am lăsat camera pentru final: telefonul va folosi un sistem de camere similar cu cel de pe OnePlus Open, cu un senzor principal de 50 megapixeli (Sony LYT808) cu diafragmă f/1.6 și stabilizare optică pe camera principală, senzor 48 megapixeli f/2.2 pe ultrawide și 64 megapixeli pe camera cu zoom optic 3x f/2.6 cu stabilizare. Având în vedere performanța de top a modelului Open, avem așteptări similare și de la OnePlus 12, mai ales că vine cu procesare avansată, datorită noului procesor.
OnePlus 12 intră la vânzare în China pe 11 decembrie, însă deja avem confirmarea că va fi lansat și global pe la începutul anului 2024. Prețul de pornire din China este de 4.299 yuan, adică vreo 560 euro. Cel mai probabil, prețul de pornire din Europa va fi de minimum 800 de euro, după aplicarea taxelor.