A trecut ceva vremea de când am vorbit de..uhm..oricare ar fi pluralul de la NAS (NAS-uri probabil?), așa că cei de la Synology ne-au trimis un DS224+, unul dintre cele mai noi astfel de device-uri din suita lor, lansat chiar în această vară. Deci, l-am pus la treabă în ultimele săptămâni, ca să vedem ce știe și, mai ales, dacă reprezintă o soluție viabilă pentru cei care vor un NAS puternic, dar de dimensiuni mai reduse și ușor de utilizat.
Nu o să mai intru aici în detalii despre ce este un NAS, ce face și la ce este util. Dacă ai dat click pe materialul acesta, știi deja probabil cum te poate ajuta, iar dacă nu, am detaliat și eu, și Claudiu, în alte review-uri, precum cel de la Synology DS420+, sau de la Synology DS720+.Synology DS224+ este practic un refresh al lui DS220+, unul dintre cele mai populare NAS-uri ale companiei, mai ales în ceea ce privește raportul calitate-preț.
Deci, ce oferă DS224+? Același aspect pe care îl știi deja dacă ai mai văzut un NAS Synology, cu logo-ul trecut mare pe laterală, și două bay-uri, adică spațiu pentru două HDD-uri SATA de 3,5 inchi sau SSD-uri SATA de 2.5 inchi.. Acesta e și principalul lucru care îl face un NAS foarte bun pentru începutul de drum, fiind compact, dar și destul de silențios – ventilatorul are integrat inclusiv un Quiet Mode – și un consumator redus de energie, cu 4,41W în modul de „hibernare” al HDD-urilor și sub 15W atunci când le utilizezi. Are două porturi USB 3.2 Gen 1 (unul în partea din față, și unul pe spate), un port Kensington și două porturi LAN Gigabit.
La interior, DS224+ a primit un upgrade de procesor față de predecesorul său, având un Intel Celeron J4125, cu 4 nuclee și frecvență de 2.7GHz. Memoria RAM poate ajunge până la 6GB (2GB + 4GB), suficient pentru majoritatea celor care vor dori să stocheze date pe acest NAS.
Un upgrade important a apărut și la capitolul securitate, acolo unde protecția datelor este acum asigurată de sistemul Btrfs pe care îl folosește DS224+. Ai astfel mai multă siguranță că datele pe care le ții pe acest NAS nu vor ajunge la alte persoane, iar recuperarea fișierelor este și ea mai ușoară.
Synology se laudă și cu o viteză mai mare pentru noul NAS față de generația anterioară – lucru care, totuși, era un must. Astfel, aplicațiile web sunt mai rapide, indexarea fișierelor e cu 52% mai rapidă, iar cea a imaginilor – cu 28%. Software-ul este același de pe alte NAS-uri, Synology, extraordinar de ușor de utilizat și care oferă integrări destul de simple cu aplicațiile de care vei avea nevoie. Poți inclusiv să folosești Synology Drive, o aplicație disponibilă pentru telefon, pentru a controla NAS-ul la distanță și a trimite și accesa fișiere în acest mod. Sincronizarea fișierelor se realizează foarte repede, și mai mulți oameni pot lucra cu ele, evident.
Alături de NAS au sosit și două HDD-uri HAT3300 din seria Plus de la Synology – ambele de 4TB. Sunt noi și rapide, și potrivite pentru afaceri care au nevoie de stocare de fișiere text, contracte, excel-uri și poate și câteva videoclipuri. Prețul este similar cu ce oferă rivalii de la Western Digital sau Seagate, și este de 89 de dolari pentru variantele testate de noi, însă poate urca până la 249 de dolari, pentru opțiuni de 12TB.