NASA a lansat în 2016 o misiune menită să exploreze asteroidul Bennu, afla în apropierea Pământului. Acum aflăm că mostre de pe acel asteroid au ajuns înapoi pe Terra.
Osiris-Rex este o misiune NASA de 7 ani, gândită pentru a aduna roci şi praf de pe asteroidul respectiv. Capsula care conţine mostrele finale a revenit pe Terra în dimineaţa zilei de 24 sptembrie, aterizând la Departamentul de Test şi Antrenament din Utah. Sonda a strâns în jur de 250 de grame de material de pe un asteroid bogat în carbon cunoscut că „Bennu”.
Conform NASA el găzduieşte unele dintre cele mai vechi roci din sistemul nostru solar. Astfel oamenii de ştiinţă pot afla cum arătau planetele acum 4.5 miliarde de ani şi din ce elemente erau compuse. Asteroizii sunt veritabile „capsule ale timpului”, pentru că sunt supuşi la foarte puţine schimbări odată cu trecerea timpului. Oferă cercetătorilor o idee asupra compoziţiei chimice a sistemului nostru solar şi dacă Bennu transporta molecule organice sau nu.
Misiunea a început în septembrie 2016 şi a durat puţin peste un an pentru a zbura în proximitatea Pământului, ajungând apoi la Bennu cu 15 luni mai târziu, în decembrie 2018. În octombrie 2022 sonda a preluat mostrele de pe Bennu şi a început drumul spre Pământ.
În jur de 1 kilogram de mostre a ajuns în laboratoarele NASA. Acum NASA OSIRIS-Rex explorează un alt asteroid apropiat de Terra, Apophis, care se va apropia la doar 32.000 de kilometri de Pământ în 2029.