În review-ul pentru Samsung Galaxy Z Fold 5, spuneam că Samsung a ales să se concentreze în 2023 pe îmbunătățirea software-ului și în general a tot ceea ce ține de interiorul produselor sale, fie că vorbim de televizoare, telefoane, proiectoare, whatever. Excepția notabilă de la acest trend este însă și subiectul review-ului de aici, adică Samsung Galaxy Z Flip 5, care vine cu cel mai mare upgrade de până acum, în ceea ce privește telefoanele flip ale sud-coreenilor.
Design și ce găsești în cutie
Galaxy Z Flip 5 vine cu două modificări principale, în materie de design, față de toate celelalte versiuni de flip-uri dinaintea sa. În primul rând, cel mai clar lucru, ecranul secundar este acum unul mult mai mare. Atinge 3,4 inchi și ocupă aproape întreaga jumătate superioară de pe spatele telefonului, și este fix ceea ce speram să văd de la Samsung pentru gama Flip de vreo 3 ani deja. Vorbim în detaliu despre el imediat.
A doua modificare pe care o poți observa la Galaxy Z Flip 5 este faptul că în formatul pliat nu mai există acel spațiu între cele două jumătăți ale telefonului, astfel că acum acestea sunt perfect plate. Dacă mă întrebi pe mine oricum asta nu era o problemă înainte, adică dorm la fel de bine noaptea și cu, și fără această modificare, dar cu siguranță Samsung a simțit nevoia să o facă și pentru a scăpa de niște critici.
În rest, telefonul respectă designul obișnuit al gamei Flip. Plastic pe față, sticlă pe spate, chiar Gorilla Glass Victus 2, cadru din aluminiu cu rezistență sporită la căderi și zgârieturi, conform Samsung. Are și certificare IPX8 pentru rezistență la apă, însă tot nu ți-aș recomanda să mergi cu el prin apa de la mare sau de la piscină. Sunt mai multe combinații de culoare disponibile, noi am testat-o pe cea neagră, Graphite, însă găsești și altele, precum Mint sau Lavender, adică un verde și un violet.
Cutia este la fel de subțire ca la Z Fold 5, și nu prezintă decât un cablu de încărcare și telefonul. Deci, per total, iar dezamăgire, dar măcar aici e o dezamăgire mai ieftină, fiindcă Flip costă de două ori mai puțin decât Fold. Ce să zic, poate te-ai plictisit să tot spun la fiecare review dacă un telefon are sau nu brick-ul de încărcare în cutie, însă mi se pare în continuare un lucru esențial pentru oricine își cumpără un telefon nou, și care ar trebui să fie oferit în pachet, fără dubiu.
Ecran(e)
Bun, hai să nu mai batem pasul pe loc și să vorbim despre elementul principal al lui Galaxy Z Flip 5. Acel ecran mic care acum e mare, sau mă rog, mai mare, de 3,4 inchi, cum am menționat anterior, și cum așteptam să îl văd încă de la bun început. Este un Super AMOLED, cu rezoluție de 720 x 748 de pixeli, deci aproape pătrat și posibilitatea de a fi folosit pentru aproape orice ți-ai dori.
Când setezi inițial telefonul, vei observa că opțiunile de pe ecranul secundar sunt cam aceleași ca și până acum. Este practic o modalitate de a folosi telefonul fără să îl deschizi complet și ai widget-uri precum calendarul, vremea, alarmele, sau îți poți vedea notificările. De asemenea, tot prestabilite, sunt incluse și 3 aplicații pentru care poți crea tu widget-uri separate: Maps, Netflix și YouTube. Da, te poți uita pe YouTube sau Netflix pe ecranul mic, și de fapt poți folosi cam orice aplicație ți-ai dori, prin Good Lock, o aplicație pe care o găsești în store-ul Samsung, însă care nu e disponibilă oficial în România, sau cel puțin nu am găsit-o eu fără VPN. Acum dacă și ai nevoie să folosești orice aplicație pe ecranul mic, sau ai vrea asta, sau ai găsi lucrul acesta ca fiind util, e altă discuție.
Știu că la Oppo Find N2 Flip, alt pliabil pentru care am făcut review anul acesta, am zis, mai în glumă, mai în serios, că aș vrea să văd TikTok integrat pe ecranul mic al telefonului, însă acolo vorbeam de un ecran dreptunghiular, similar cu cel al unui telefon obișnuit. Aici ecranul aproape pătrățos nu prea ajută la vizionarea de conținut, deci, deși este printre cele mai mari de pe un telefon flip de până acum și îți permite asta, tot ți-aș recomanda să rămâi la formatul extins pentru YouTube, Netflix sau TikTok.
Ecranul secundar mai mare permite acum inclusiv introducerea PIN-ului pentru deblocarea telefonului, astfel că nu trebuie să te limitezi la a folosi doar senzorul de amprentă de pe laterală, lucru bun pentru mine, fiindcă niciodată nu îl nimeresc din prima. E foarte util în formatul acesta mai mare, pentru că mie spre exemplu mi-a permis să adaug mai ușor evenimente în calendar, sau, și aici o să laud o aplicație care nu mă așteptam să îmi placă pe ecranul secundar, să văd un traseu în Google Maps, fără să mai deschid telefonul. Per total, aș zice că Z Fold 5 are un upgrade major în ceea ce privește ecranul secundar, pentru că l-am folosit mai mult ca până acum.
Ecranul mare este tot un AMOLED, cu rată de refresh de 120Hz și certificare HDR10+, pentru serviciile care oferă astfel de conținut (încă un motiv să nu te uiți totuși pe Netflix sau YouTube pe ecranul secundar). Vine și cu o luminozitate maximă de 1750 de niți, uriașă practic, și care îți va permite să vezi ecranul fără probleme în orice fel de condiții. În rest, nu sunt prea mult lucruri de zis despre ecranul de la Samsung. Poate părea boring, dar calitativ, ecranele Samsung sunt în continuare de top, cu luminozitate foarte bună, acuratețe a culorilor excelentă și sunt perfecte pentru vizionat conținut sau jucat jocuri.
Ah, ba ar mai fi ceva de zis. Cuta aceea din ecran e tot vizibilă, și mi se pare mai prezentă decât în cazul unor rivali dar, cum am zis și la Z Flip 4, înveți să trăiești cu ea și să o ignori în timp. E mult mai ușor decât ai crede.
Performanță
La fel ca în cazul lui Fold 5, Samsung a adus pe Flip 5 tot ce e mai bun și mai nou în materie de procesor și grafică pe mobil. Avem așadar un Snapdragon 8 Gen 2 de la Qualcomm, realizat pe 4nm și ajutat de un GPU Adreno 740. Nu există o variantă cu 12GB de RAM, ca pe fratele mai mare și mai extins, ambele versiuni disponibile pentru Flip 5 având 8GB RAM și o stocare de 256GB sau 512GB, ultra-rapidă, de tip UFS 4.0.
Evident, am rulat și clasicele benchmark-uri, adică Geekbench 6 și PCMark, iar rezultatele le poți vedea mai jos: 1986 de puncte în Single-Core și 5284 de puncte în Multi-Core pentru Geekbench 6, respectiv 15798 de puncte în PCMark.
Samsung Galaxy Z Flip 5 este un telefon extrem de capabil în ceea ce privește capitolul jocurilor. Am instalat și jucat pe el două dintre titlurile cu care mi-am mai pierdut ore bune în ultimul timp, Marvel Contest of Champions și Harry Potter: Magic Awakened, și în afară de faptul că telefonul s-a încălzit parcă cu vreo 5 minute mai devreme decât un smartphone normal, nu am remarcat vreo problemă. Jocurile au rulat smooth, nu am remarcat nicio problemă în vreo aplicație, și Z Flip 5 s-a achitat de sarcini cu brio.
Telefonul rulează Android 13 cu interfața One UI 5.1.1, cu upgrade la următoarele versiuni în ambele cazuri, atunci când va fi cazul. E un lucru important de menționat, pentru că se pare că One UI 6, care va sosi pe telefoanele Samsung alături de Android 14, pregătește o mulțime de schimbări interesante.
Sunet și baterie
Bateria lui Samsung Galaxy Z Flip 5 este de 3700mAh, la prima vedere nu foarte mare, însă optimizările în materie de software pe care sud-coreeni le-au făcut fac ca aceasta să reziste mai mult față de generațiile anterioare. Am reușit să scot o zi întreagă de utilizare intensă dintr-un telefon din seria Flip de la Samsung pentru prima oară, punându-l la încărcat abia seara, înainte să mă culc, deci pot să zic că au fost realizate progrese la acest capitol. Asta deși viteza de încărcare mi se pare încă destul de redusă, fiind limitată la maxim 25W pe fir și 15W wireless.
Sunetul este bun, vine din două difuzoare stereo, iar vocile se aud clar și destul de tare pentru a vedea un episod din serialul preferat sau să asculți un podcast în timp ce faci altceva, fără grija că o să ratezi ceva.
Camere
Samsung a păstrat surprizele doar pentru display-ul secundar, astfel că ansamblul de camere e cam aceleași ca anul trecut. Sunt în total 3 camere pe acest telefon, două pe spate, una pe față. Pe spate avem un wide de 12MP cu f/1.8 și un ultrawide, tot de 12MP, de f/2.2, iar camera de selfie are 10MP și f/2.2. Poți filma până la calitate 4K la 60fps pe spate sau 30fps pe față, și este inclusă și stabilizare optică pe spate.
Ce îmi place foarte mult la camerele de pe spate ale lui Samsung Galaxy Z Flip 5 este reprezentarea culorilor. Nu e neapărat cea mai precisă, pentru că intervine și post procesarea, dar rezultatul final primește nuanțe extrem de atrăgătoare și arată foarte, foarte bine. Culorile aprinse, precum albastrul din aceste fotografii, mi se pare că beneficiază cel mai mult de pe urma post procesării și arată cel mai bine atunci când vine vorba de rezultatul final.
Dynamic range-ul este și el bun, zonele întunecate arată bine și își păstrează detaliile, și senzorul principal se descurcă foarte bine și în lumina puternică. Am testa și modul Food, care deschide puțin prea mult culorile în opinia mea, dar fotografiile tot arată bine – sau, mă rog, la fel de bine ca mâncarea.
Fotografiile de noapte m-au surprins serios și arată că, deși hardware-ul este cam același de anul trecut, se vede clar că la nivel de software Z Flip 5 a primit multe upgrade-uri. Știe să se folosească de sursele de lumină fără să exagereze, nu iluminează artificial prea mult imaginea, și păstrează un ton natural, întunecat, dar cu detalii suficiente pe elementele principale. Ultrawide-ul e ceva mai șters și parcă nu reușește să se descurce atât de bine ca senzorul main, dar tot îți poate oferi rezultate decente.
Pe timp de zi însă, ultrawide-ul „împrumută” toate calitățile de pe principală, doar că la un unghi mai larg, evident. Culorile sunt identice pe ambele camere, lucru care mă bucură enorm, calitatea este și ea prezentă și nici deformarea nu e foarte mare. Ba chiar aș îndrăzni să spun că, dacă aș folosi Z Flip 5 ca daily driver, clar aș recurge la ultrawide pentru fotografii uneori, lucru pe care nu îl fac nici măcar cu telefonul meu actual decât foarte rar.
Pentru selfie-uri, formatul flip rămâne cel mai bun pentru că te poți folosi de balamaua sa prin a-l pune pe orice suprafață cât de cât plată. Ai și un unghi ceva mai larg, care îți permite să faci selfie-uri de grup, iar modul portret își face treaba cu brio, reușind o decupare bună, un bokeh estompat și un nivel de detalii destul de mare. Tonul pielii e și el corect și culorile sunt bine reproduse.