Trotinetele electrice Bolt sunt folosite de utilizatori în 40% din timp pentru a se deplasa pe distanțe scurte, de la sau până la stațiile mijloacelor de transport în comun, arată un studiu realizat de companie în 17 țări europene, inclusiv în România. Ponderea de utilizare a trotinetelor Bolt în România se situează aproape de nivelul mediei europene, respectiv 38%.
Utilizarea trotinetelor închiriate încurajează mai multe persoane să folosească transportul public, deoarece le oferă posibilitatea de a avea acces ușor la autobuz, metrou sau tramvai. În plus, trotinetele Bolt beneficiază de două tipuri de asigurare și includ tehnologii care au rolul de a preveni situațiile în care utilizatorii conduc iresponsabil, parchează neregulamentar sau se deplasează în tandem pe aceeași trotinetă.
Călin Leuștean, Micromobility Manager Bolt România, a declarat: „Serviciul nostru de închiriere a trotinetelor electrice ajută utilizatorii să se deplaseze în mediul urban pe distanțe scurte, într-un mod sustenabil, care ajută la decongestionarea traficului, mai ales la orele de vârf. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, peste 30% dintre deplasările cu mașina în Europa acoperă distanțe mai mici de 3 km, iar 50% acoperă mai puțin de 5 km. Acest lucru înseamnă că există un potențial foarte mare în regândirea modului în care ne deplasăm și ne ajută să luăm decizii care au un impact pozitiv asupra comunității, precum reducerea aglomerației, a zgomotului și a poluării orașelor.”
Trotinetele Bolt au o viteză maximă de deplasare de 25 km/h, aceasta fiind limitată până la 15 km/h în anumite zone. Recent, compania a anunțat o serie de funcționalități în aplicație pentru prevenirea condusului iresponsabil și a parcării neregulamentare. La finalizarea unei curse, comportamentul utilizatorului este evaluat în funcție de trei componente: parcare, condus nesăbuit și deplasare în tandem.
Atunci când o trotinetă nu este folosită în mod corespunzător, imediat ce cursa este încheiată, utilizatorul primește o notificare pentru evaluarea comportamentului său, iar penalizările variază de la limitarea vitezei maxime de deplasare până la suspendarea temporară a contului. Pe teritoriul României, Bolt depune eforturi constante de a educa utilizatorii prin campanii naționale, în parteneriat cu autoritățile locale și membri ai Poliției.
Studiul realizat de Bolt demonstrează că trotinetele companiei au contribuit la evitarea a peste 2,4 milioane de kg de emisii de dioxid de carbon în 17 țări din Europa în 2022. Această cantitate este echivalentă a 18,5 milioane de pungi de plastic de unică folosință sau 2600 de zboruri dus-întors de la Paris la New York.