Oamenii de ştiinţă au reconstruit imagini 3D din reflexii de pe ochiul uman

Scris de | 30 iunie, 2023
Oamenii de ştiinţă au reconstruit imagini 3D din reflexii de pe ochiul uman

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Maryland au reuşit performanţa de a transforma reflexii oculare în imagini 3D. Sună a tehnologie care ar putea fi folosită de forţele de poliţie sau pentru spionaj.

Munca celor din Maryland se bazează pe AI, dar şi pe Neural Radiance Fields (NeRF). E vorba despre o tehnologie care poate reconstrui medii 3D din fotografii 2D. Abordarea pe bază de reflexie oculară e încă în stadiu de embrion, deci mai e de lucru. Personal mă gândesc la o situaţie în care o echipă de detectivi va avea indicii cu privire la locul în care se află un criminal doar folosind reflexiile de pe ochiul său.

Echipa de oameni de ştiinţă a folosit reflexii subtile ale luminii capturate pe ochi umani şi a preluat imagini capturate consecutiv de un senzor singular. Scopul a fost de a descoperi ce avea persoana în jurul său, ce obiecte şi ce mediu. Au început cu câteva imagini de înaltă rezoluţie dintr-o poziţie fixă a camerei, capturând apoi un individ în mişcare care se uită spre cameră.

Apoi au dat zoom pe reflexii, le-au izolat şi au calculat direcţia în care privea subiectul. Rezultatele prezintă o reconstrucţie destul de bună a mediului, cu tot cu obiectele văzute. O scenă capturată folosind un ochi sintetic a produs un rezultat mai impresionant. Pe de altă parte modelarea reflexiilor oculare ale lui Miley Cyrus şi Lady Gaga din videoclipuri a dus doar la crearea de blob-uri inestetice.

Se pare că o cornee umană produce un zgomot inevitabil care face grea separarea luminii reflectate de texturile complexe ale irisului uman. Rezultatele sunt totuşi obţinute doar în laborator şi nu într-un mediu real, fără lumini setate oportun.

Etichete: , , , , ,

Sursa: Engadget