Din când în când, în lumea tech, avem momente în care vedem un produs care ne face să ne întrebăm aproape imediat: „pentru cine e realizat lucrul acesta?”. Uneori găsim un răspuns destul de repede, alteori nici după ce îl testăm nu reușim să deslușim misterul și rămânem cu mai multe întrebări decât răspunsuri (la tine mă refer, cameră macro de 2MP sau 5MP de pe telefoane).
Canon PowerShot V10 pare să se înscrie în aceeași categorie de produse care nu sunt sigur de identitatea lor, la prima vedere. Atunci când arunci însă un ochi mai apropiat, vei realiza contrariul, pentru că această cameră de vlogging e destul de sigură pe identitatea sa, deși mai are câteva lucruri de îmbunătățit, ca orice device de primă generație.
Design
PowerShot V10 vine într-un pachet simplu, cu un cablu de încărcare și transfer de date, o curea de mână și alte câteva lucruri, precum mini-protecție antivânt, o husă textilă și un capac pentru obiectiv care nu s-au regăsit în pachetul de test inițial, însă vor fi prezente în cutie. Are un design negru, elegant, și e cam cât palma, astfel că poate fi ținută foarte ușor cu o mână atunci când filmezi. E și destul de ușoară, la 211 grame, însă va trebui să ai ceva mai multă grijă cu ea decât cu un telefon, pentru că are ceva plastic, astfel că se va zgâria relativ ușor. Ce e important de menționat însă și consider un minus, este că nu are deloc rezistență la apă sau praf, astfel că dacă o iei cu tine la plajă sau te prinde ploaia pe undeva prin oraș, ar fi bine să te oprești din filmat sau să fii cu mare băgare de seamă.
Funcționează între 0 și 40 de grade Celsius, și ce mi-a plăcut cel mai mult la ea la capitolul design a fost ușurința cu care o poți manevra. E o cameră care poate fi folosită aproape la fel ca un smartphone, dacă nu chiar mai simplu, și o poți băga în buzunar atunci când termini treaba cu ea – literalmente, fiind chiar mai mică decât unele smartphone-uri. De asemenea, are inclus în body și un stand super util pe care îl poți folosi pentru a o plasa într-un punct, iar cei de la Canon mi-au spus la primul contact cu camera că aceasta poate fi utilizată inclusiv pentru prezentări de produs sau ca webcam. Mai merită menționat și faptul că stocarea se realizează pe un card microSD, din considerente de spațiu – un card mai mare nu prea are cum să își facă loc în acest body.
Pentru că este destinată celor care vor să își înceapă drumul în lumea vlogging-ului, Canon PowerShot V10 este realizată pentru a oferi cea mai simplă și mai intuitivă experiență de filmare – easy to learn, hard to master, practic. Ai așadar o mână de butoane, pentru Power, acces la galerie, meniu, selectarea unor opțiuni și altele. Le poți explora pe toate și te poți juca cu ele în doar câteva minute, ca să îți dai seama ce face fiecare, și apoi treci la descoperirea meniului.
Meniu și aplicația Canon Camera Connect
Dacă ai folosit deja o cameră Canon, ești familiar probabil cu meniul și aplicația Canon Camera Connect. Însă, dacă ai folosit deja o cameră Canon, probabil că nu ești neapărat interesat de produsul acesta, deci o să spun câteva cuvinte despre felul în care funcționează. Meniul este mai complicat decât ce găsești în setările de cameră ale unui smartphone, evident, și reprezintă un intro bun pentru oricine nu s-a mai jucat până acum cu o cameră. Sunt patru moduri principale, Auto Movie, Smooth Skin Movie, Movie IS Mode și Manual Exposure. Poți schimba anumite lucruri la fiecare din ele, dacă te nemulțumește vreo setare, precum faptul că pe Auto stabilizarea imaginii nu este aplicată inițial. Smooth Skin nu m-a atras foarte tare, folosește un efect digital de netezire a imaginii care nu e tocmai pe placul meu, iar modul Manual îți oferă „mână liberă” să faci ce dorești.
Canon Camera Connect îți permite să te conectezi la cameră prin Bluetooth sau Wi-Fi și face transferul de fișiere foarte rapid și ușor. De asemenea, de aici o să controlezi și camera de la distanță atunci când o folosești pe post de webcam și poți să schimbi setări, dacă îți e mai comod să o faci astfel decât să te uiți la ecranul de 2 inch al camerei. Evident, aplicația e disponibilă atât pentru Android, cât și pentru iOS.
Ecran
Ecranul e suficient de mare cât să îți permită să vezi încadratura și detaliile principale ale imaginii, și are și un touch screen integrat, pentru navigarea rapidă prin meniu, fără să mai folosești butoanele direcționale. Tocmai pentru că ecranul este totuși de dimensiuni reduse, setările sunt grupate astfel încât să le poți vedea și selecta ușor. Atunci când te pregătești să filmezi, dacă vrei să schimbi anumite aspecte, vei putea folosi butonul Q din partea de jos dreapta.
Există însă și meniuri mai aglomerate, unde vei fi fericit dacă ai degete mai subțiri, pentru că îți va fi mult mai ușor să selectezi opțiunile pe care ți le dorești. Selectarea rezoluției, spre exemplu, grupează toate opțiunile în dreptunghiuri destul de mici pe ecran, astfel încât s-ar putea să preferi folosirea butoanelor.
Imagine
Canon PowerShot V10 poate realiza și fotografii de 20MP, însă nu acesta este scopul său principal, în mod evident. E cumva un extra, pe care te poți baza atunci când vezi ceva ce crezi că merită imortalizat, pentru că principala sa funcționalitate și atuul ei rămâne partea video.
Astfel, înăuntru se află un senzor de 1 inch, același ca pe Canon PowerShot G7 X III, însă cu o mică modificare, senzorul de pe V10 fiind optimizat pentru unghi ultrawide, nu pentru zoom, ca pe G7 X III. Poți înregistra până la calitate 4K la 30fps, cu ISO de 3200, sau 1080p la 60fps, cu ISO de până la 6400, opțiuni care aș zice că sunt un must pentru orice cameră de filmat din 2023.
Am avut un timp destul de scurt cu Canon PowerShot V10, de-aia am și titrat materialul acesta ca un hands-on, nu ca un review, pentru că sunt mai degrabă impresiile mele după câteva zile de utilizare sporadică a camerei. Altfel spus, cred că încă mai am de descoperit lucruri la ea, însă un lucru care mi-a fost clar de la bun început este că această cameră strălucește atunci când o privești ca un learning tool pentru vloggeri, un gadget care să le deschidă apetitul pentru realizarea de conținut video și să îi familiarizeze cu ceea ce înseamnă asta. Probabil că ai mai citit review-uri în engleză ale ei, sau poate ești familiar măcar cu lucrurile care i se reproșează: supraexpunere, performanță un pic depășită după standardele din 2023 (folosirea unui senzor vechi de câțiva ani intră cu siguranță la acest capitol), sau poate lipsa stabilizării optice, camera având doar stabilizare digitală.
Nu sunt aici ca să fac apologie pentru PowerShot V10, am văzut și eu aceste probleme/ lipsuri în utilizare, și nu le pot nega. Însă nici nu pot să neg că nu mi s-a părut un produs super interesant, și perfect pentru un începător în ale filmatului, fix ceea ce își propune de altfel. Este făcută să funcționeze în stilul „point and shoot”, astfel că o poți utiliza imediat ce o scoți din cutie fără probleme. Filmările arată bine, similare cu ceea ce oferă un smartphone flagship cu toate funcțiile de top ale anului 2023, însă la mai bine de jumătate din prețul unuia.
Focalizarea automată poate fi selectată prin atingerea unui subiect, iar sunetul se poate înregistra cu ajutorul unui microfon stereo încorporat. De asemenea, poți folosi și un microfon extern sau o lavalieră cu ajutorul jack-ului de 3,5mm.