Dacă la începuturile sale, OnePlus era privită ca o companie disruptivă, una care se adresa în mod special „connaisseur-ilor” din tehnologie, aceasta s-a orientat rapid spre straie ceva mai corporatiste, pentru ca modelul flagship din acest an, OnePlus 11 pe numele său, să reprezinte un statement, acela că direcția aleasă de producător este clar una mainstream, și continuă trendul ultimilor doi ani.
Un prim lucru pe care îl observăm în acest an, este faptul că lineup-ul flagship al OnePlus cuprinde de această dată un singur telefon, la fel ca în urmă cu mai mulți ani, atunci când asistam la lansarea a două astfel de modele anual, în perioade calendaristice total diferite. Dacă în ultimii ani, producătorul chinez a lansat mereu un vârf de gamă convențional, alături de o variantă „Pro” a acestuia, iată că în 2023 nu mai este cazul de așa ceva. Bineînțeles, asta nu exclude un alt „unveiling” de produs spre final de an, atunci când este foarte probabil să vedem o variantă ceva mai ofertantă în specificații a lui OnePlus 11. Însă asta nu înseamnă că device-ul despre care vorbim astăzi nu s-ar ridica la anumite standarde.
Să revenim deci la oile noastre, și să vedem cum este diferit modelul din acest an față de cel de anul trecut, chiar dacă, cel puțin la prima vedere, nu sunt diferențe prea mari. Mai tot pachetul este la fel, însă acesta nu e deloc un reproș. Terminalul din 2022 a fost unul excelent și ne așteptăm și de la urmașul său să se ridice la același nivel
Design
OnePlus 11 este un telefon elegant, pe care ar fi și păcat să îl pui în vreo husă. Înainte să încep să spun orice altceva, trebuie să precizez din start că am fost destul de dezamăgit în acest an pentru că în kit-ul de presă nu am găsit și acele huse cool cu care se mândrește OnePlus în fiecare an și care pentru mine, personal, sunt cele mai interesante pe care le poți găsi pe piață, indiferent despre ce smartphone vorbim. De altfel, nu există husă nici în cutia propriu-zisă a telefonului, însă nu știu dacă acesta va fi cazul și cu unitățile pe care le vom putea găsi la rafturile magazinelor. Rămâne de văzut.
Revenind, design-ul său sleek nu mai pare deloc că se adresează unei comunități de geeks care își pierd mai toată ziua pe diverse forumuri de tehnologie și gaming, ci mai degrabă pare că încearcă să facă cu ochiul corporatiștilor, acelor angajați din middle sau top management care își doresc un statement, mai degrabă, un accesoriu elegant care să meargă mai bine cu viața lor de zi cu zi. Nici aici nu mi se pare nimic rău, ci mai degrabă înrădăcinarea și mai adâncă a unei noi direcții a producătorului, aliniată la viziunea OPPO și BBK.
Ce mi-a plăcut cel mai mult, în schimb, este designul insulei camerei foto, care nu seamănă cu mai nimic din ce am văzut până acum. Dacă suntem deja sătui de diversele modele și amplasamente ale acesteia, pe diversele device-uri care ne trec prin mână, OnePlus 11 reușește să fie cumva familiar dar diferit, suficient de diferit cât să mă facă să remarc acest lucru și să îl laud. Bine, nu trebuie să mă crezi pe cuvânt și poți vedea exact la ce mă refer la diversele poze pe care le găsești în acest material.
Display
În ceea ce privește display-ul lui OnePlus 11, acesta este aproape identic cu cel de anul trecut, montat pe OnePlus 10. Avem parte de aceeași tehnologie a panoului, un AMOLED de un miliard de culori, cu o luminozitate maximă de 800 de niți, oarecum decent în opinia mea, dar sub alte modele de pe piață, care au ecrane ce depășesc mia la acest capitol, de aceeași rată de reîmprospătare, de 120 Hz, deja un standard pe piață în ceea ce privește flagship-urile, dar și de aceeași rezoluție QHD 1440 x 3216 pixeli.
Culorile sunt vibrante, toată experiența de vizionare este bună, iar OnePlus-urile, în general, sunt terminale excelente pentru consumul multimedia de filme, seriale sau YouTube, tocmai datorită faptului că display-urile lor sunt printre cele mai bune de pe piață. Nici la gaming nu stăm prea rău, ajutați fiind de refresh rate-ul mărit, iar titluri precum Diablo Immortal sau PUBG se mișcă cât se poate de cursiv.
Ne ajută la aceste performanțe și diagonala destul de mare a telefonului, de 6,7 inci, dar și un raport de de 89,7% ecran/șasiu, ceea ce înseamnă că marginile sunt aproape inexistente. De fapt, acesta e și unul dintre principalele elemente care conferă aspectul elegant și premium pentru OnePlus 11, iar peste tot avem parte și de protecție Corning Gorilla Glass Victus, un lucru normal pentru un device care face parte din această gamă de preț.
Camera Foto
La capitolul „cameră foto”, OnePlus 11 vine cu un ansamblu nou față de cel de anul trecut, o regândire a capacității foto a acestuia. Cei trei senzori de pe terminal sunt așezați după cum urmează, în ordinea numerelor de pe tricou: un wide de 50 MP cu f/1.8, un telephoto de 32 de MP cu f/2.0 și un ultrawide de 48 Mp cu f/2.2. Alegerea OnePlus este oarecum normală, și vedem și un upgrade aici în ceea ce privește senzorul tele, care beneficiază de ceva mai mulți „cai putere” în acest an.
La testele foto practice, OnePlus 11 stă la fel de bine ca predecesorii săi. Pozele sunt cât se poate de naturale, chiar dacă enhancementul AI își spune destul de bine cuvântul pe ici pe colo, însă vedem ceva mai puțină postprocesare decât la alte modele chinezești din grupul din care face parte și producătorul. Pozele sunt comode la ochi și duc mai mult spre tiparul iPhone, adică nuanțe mai naturale, față de o artificializare mai mare a imaginii.
Pe timp de noapte, însă, ecuația nu prea se schimbă. Anul trecut am avut ocazia să îl pun așa cum trebuie la treabă, însă pozele nocturne nu au ieșit chiar la standardele la care mă așteptam, chiar dacă nu au fost nici pe departe sub medie. Și pe modelul 11 fotografia pe timp de noapte poate fi mai bună, chiar este ceva mai bună decât la predecesor, însă „not quite there yet”, cum ar spune englezul. În condiții ideale de lumină ies niște instantanee de toată frumusețea, însă dacă e prea întuneric s-ar putea să trebuiască să te lupți puțin cu cei trei senzori.
În ceea ce privește capacitatea video a terminalului, avem parte aici de posibilitatea de a filma la rezoluție 8K, însă, desigur, trebuie să te înarmezi cu ceva spațiu extern de stocare sau un abonament potent la cloud, iar totul se face la 24 de cadre pe secundă, așa cum vedem în mai toate cazurile. Iar pentru cei mai pământeni dintre noi, un 4K onest la 30 sau 60 de cadre este, desigur, disponibil, alături de clasicul 1080p la până la 240 de FPS-uri. Ne bucurăm în acest caz și de stabilizare digitală a imaginii și funcție de Auto HDR.
Sub capotă & OxygenOS 13
Iată că avem parte și de primul telefon din 2023 pe care l-am testat, la pachet și cu noul Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2, flagship-ul cel semeț al producătorului american de chipset-uri. Desigur, este văzut deja de mulți ca fiind cel mai bun procesor mobile de pe planetă, și cel puțin în această configurație nu dezamăgește. A ieșit în testele noastre sintetice peste majoritatea modelelor vârf de gamă de anul trecut, indiferent de producător, deci putem spune că progresul e vizibil.
Și dacă nu ești atât de prins pe benchmark-uri, așa cum sunt și eu, și te interesează mai mult experiența de utilizare din viața reală, ei bine află că aceasta e seamless. Adică nu există timpi morți. Deloc. Deși m-am plictisit să tot spun de telefoane noi că rulează sistemele de operare la cele mai ridicate standarde, trebuie, totuși, s-o specific de fiecare dată. Sincer, mai important mi se va părea cum se va comporta acest terminal peste vreo doi ani, acela este adevăratul test. Până atunci, însă, toate bune și frumoase. Gaming-ul e la înălțime, la fel și multi tasking-ul.
Iar OxygenOS rămâne la înălțime, deși nu prea e nimic de adăugat față de varianta precedentă de OnePlus. Pentru că e același sistem bazat pe Android 13, OS la care era upgradable și precedentul vârf de gamă. Per total, nu am de ce să mă plâng, iar sistemul de operare este în continuare poate cea mai bună interfață de utilizare Android care există pe piață. Desigur, sunt subiectiv când spun asta, dar pe mine mă încântă în continuare și abia aștept să văd și următoarea versiune.
În ceea ce privește combo-ul de RAM + Stocare, OnePlus 11 vine disponibil pe rafturile magazinelor în trei variante, după cum urmează:
- 256 GB ROM + 12 GB RAM
- 256 GB ROM + 16 GB RAM
- 512 GB ROM + 16 GB RAM
Foarte interesant este că vedem aici două opțiuni cu 16 GB RAM, ceea ce ne arată că OnePlus nu se mai mulțumește „doar” cu un banal 12 GB. Asta nu poate decât să ne fericească, însă cred că e chiar ok pentru orice utilizator care nu este prea hardcore să se mulțumească cu varianta de 12 GB, mai ales că acea versiune vine, evident, și la un preț mai redus. Acum depinde de fiecare ce caută și ce vrea.
Baterie
Nimic ieșit din comun nici în cazul bateriei, capacitatea acumulatorului fiind de 5000 de miliamperi, suficienți cât pentru două zile de utilizare ceva mai normală, sau o zi și jumătate de butonare mai intensă. OnePlus 11 se încadrează în normă aici și vine la pachet și cu încărcare rapidă la 100W pe fir, fiind capabil de o durată de aproximativ 26 de minute pentru o încărcare 0-100%. Stă foarte bine din acest punct de vedere și mă pot declara mulțumit.