La sfârșitul săptămânii trecute am participat la un eveniment…puțin mai altfel. Studioul echipei de la ZonaIT a fost gazda unui get together, o adunare de influenceri și oameni din presa tech, care au venit cu un singur scop: să se joace. Dap, ai citit bine, meseria noastră implică uneori și așa ceva, o muncă deosebit de „dificilă” și deloc plăcută, dar ce să facem, tragem de noi și mai facem și așa ceva.
Acum serios vorbind însă, a existat și un motiv pentru acest mic party, acela fiind faptul că ecranele pe care ne-am jucat au fost cele mai noi Neo QLED-uri din tolba celor de la Samsung, alături de un monitor Odyssey G8 curbat, cu ecran Quantum MiniLED, realizat special pentru jocurile de curse. Deci da, vorbim din nou despre Neo QLED-uri, așa cum am făcut-o și în review-ul lui QN95B, un televizor 4K tot din gama nouă de la Samsung.
La eveniment a fost prezent și un televizor 4K din noua serie Neo QLED, același model cu cel pe care l-am testat noi, de 65 de inci, iar acesta a rulat cel mai nou joc WWE și FIFA 22 în principal, jocuri pe care le frecventăm și noi în majoritatea testelor. FIFA 22 a fost alesul meu pentru testare în principal, datorită faptului că e un joc pe care remarci mult mai ușor fluiditatea mișcărilor (atunci când nu intervine optimizarea care mai dezamăgește) și elementele grafice.
Așadar, zis și făcut: am jucat câteva meciuri (al căror scor final nu este important, și nu din cauză că le-am pierdut), pentru a vedea dacă experiența rămâne aceeași cu ce am detaliat în review-ul lui QN95B. Într-adevăr, rezultatul a fost identic, intrând în scenă același game mode, pe care televizorul comută imediat ce realizează că urmează să te joci, și care îți permite să setezi input lag-ul, culorile (în funcție de tipul de joc pe care îl joci) și multe altele.
Bineînțeles, aici ajută și AMD FreeSync Premium Pro, tehnologia proprietară a celor de la AMD care vine să elimine neplăcerile grafice, precum stutter sau tear, pentru a asigura că experiența de gaming este una fluidă. Astfel, nu am putut să mă plâng de vreun defect din punct de vedere al imaginii, cu excepția deja clasicelor probleme de smoothness atunci când începi o repriză, pe care le găsești pe orice platformă și ecran din când în când (optimizarea, bat-o vina).
Trecând la următorul ecran care a atras atenția toată seara, acesta este monitorul Odyssey G8, încă nelansat, curbat și construit, conform sud-coreenilor, special pentru jocurile de curse. Așadar, era normal ca la acesta să fie conectate un volan și un PS4 Pro cu Gran Turismo 7 instalat, pe care mai toți s-au „bătut” în încercarea de a doborî un record pe circuitul din Laguna Seca.
Odyssey G8 este o bestie în cel mai bun sens al cuvântului, iar experiența de gaming pe un astfel de monitor, mai ales într-un simulator de curse precum este Gran Turismo 7, este una excelentă și foarte imersivă. Fiecare curbă luată plesnește de fluiditate, mașinile arată superb, iar gaming-ul per total este fix așa cum trebuie să fie pe un monitor realizat special pentru așa ceva, adică o experiență capabilă să te țină în fața ecranului ore întregi. Aș fi curios să încerc și un joc singleplayer, pentru că sunt sigur că te poate integra foarte ușor în atmosfera apocaliptică a lui Dying Light 2 sau cea rece a lui God of War, spre exemplu.
În fine, vedeta serii a fost Neo QLED-ul 8K de 75 de inci care a fost instalat în camera principală, și pe care au rulat tot felul de jocuri, de la clasicul FIFA la CS:GO (da, CS:GO în 8K!) și favoritul tuturor, Nintendo Switch Sports.
Aici, principalul lucru care ne-a atras atenția a fost, în mod evident, calitatea. Joaca în 8K pare în continuare ceva foarte îndepărtat, și uneori uităm că este posibilă deja – bineînțeles, pentru cine are și banii necesari pentru asta. E impresionant totuși să vezi detaliile de pe tricourile jucătorilor sau fețele lor redate la calitate 8K, și uneori uiți că ar trebui să te joci, nu să admiri imaginile. Practic, după o experiență ca asta, sunt și mai entuziasmat să văd care vor fi primele jocuri cu peisaje impresionante care vor profita la maximum de tehnologia asta – mă gândesc aici mai ales la titluri triple A, recunoscute pentru frumusețea lor, precum The Witcher 3, seria God of War, sau chiar recentul Horizon Forbidden West (și, de ce nu, poate și Forza Horizon, care a făcut deja pași mari în domeniul graficii prin cerul fotorealist pe care îl poți vedea în ultimul joc al seriei).
Neo QLED-ul 8K are toate calitățile de gaming pe care le găsești și pe varianta 4K, cu un plus în sectorul calității, evident. Astfel, și aici găsești tenhologia AMD FreeSync Premium Pro, precum și o rată de refresh mai ridicată la calitate 4K.
Finalul serii a aparținut unui singur joc: Switch Sports, care ne-a împărțit în echipe de câte 2 sau în bătălii 1 vs 1, care mai de care mai aprinse și mai epuizante, în încercarea de a ne dovedi priceperea la badminton, tenis sau volei. S-a lăsat cu laude, supărări mimate, o frumoasă serie de victorii pe care am închegat-o alături de Cătălin Nițu, de la go4it și, cel mai important, multe râsete. Încercările disperate de a prinde o minge s-au terminat în câteva rânduri cu cineva mușcând din covor, însă nu am putut să nu remarc importanța pe care a avut-o diagonala mare a televizorului. Asta mai ales în sesiunile de 2 la 2, când ecranul se împărțea în 4, și fiecare trebuia să urmărească atent propria-i pătrățică, pentru a fi sigur că lovește mingea.
De culori și contrast nu prea mai am ce să zic – le-am lăudat deja în review-ul Neo QLED-ului 4K pe care l-am primit noi, și aici sunt impresionante și sunt sigur că să vezi un film sau un serial pe ecranul 8K al Neo QLED-ului Samsung va fi la fel de plăcut cum a fost și joaca pe acesta pentru noi.
Și dacă am stabilit cum e cu felicitările, masa și dansul, rămâne să mai zic și cine a asigurat sunetul: soundbar-urile Samsung, lansate tot odată cu noua serie de Neo QLED-uri, care le acompaniază pe acestea și oferă un sunet clar și tare, perfect pentru o sesiune de gaming în mai mulți. Nu am avut timp și nici nu era cazul să încep să verific soundstage-ul și alte elemente ale acestora, dar cu siguranță o voi face la următoare ocazie.