Fără îndoială ai remarcat în ultimii ani din ce în ce mai multe mențiuni despre esports și creșterea remarcabilă a acestui domeniu, din ce în ce mai popular în întreaga lume. A ajuns în media mainstream până și la noi, odată cu găzduirea turneului de DOTA – The International – care a avut loc pe Arena Națională din București în octombrie 2021, oferind premii în valoare totală de 40 de milioane de dolari.
Eu însumi mi-am petrecut o bună parte din perioada de lockdown și primul an pandemic urmărind cursele virtuale de Formula 1 la care au participat atât piloți de pe actuala grilă, cât și celebrități, diferiți creatori de conținut și mulți alții pe care nu mi i-aș fi închipuit vreodată să îi văd la volanul virtual al unei mașini de F1.
Deci da, esports-ul este în ascensiune, e un lucru pe care nu prea ai cum să îl negi, și deja nu mai e atât de surprinzător să auzi tineri care își doresc să aibă o carieră concentrată în jurul unuia dintre jocurile lor preferate. Asocierea cu o echipă cunoscută de esports, precum Fnatic sau Team Liquid te poate transforma într-o adevărată vedetă în ziua de azi, iar cei mai buni jucători de League of Legends, Fortnite sau Valorant sunt considerați superstaruri, semnând contracte de sute de mii sau chiar milioane de dolari.
Așadar, nu ar trebui să fie o surpriză faptul că multe companii sunt din ce în ce mai interesate de asocierea cu jucătorii profesioniști și cele mai mari echipe de pe scena de esports. Bineînțeles, printre acestea se numără și companiile de gaming, precum Razer, care a ajuns să realizeze inclusiv periferice cu ajutorul jucătorilor profesioniști de esports.
Am avut și noi câteva din perifericele despre care Razer se laudă că sunt realizate în colaborare cu jucătorii profesioniști, și am decis să aruncăm o privire la ce au atât de special „perifericele de esports”.
Razer și esports-ul
Povestea de dragoste dintre Razer și esports începe devreme, la începutul mileniului, în chiar anul 2000. Atunci, Razer sponsoriza Cyberathlete Professional League cu 100.000 de dolari, o sumă nemaiîntâlnită până la acea vreme. A urmat un parteneriat cu unul dintre primii jucători profesioniști din lume, Jonathan Wendel, cunoscut și ca Fatal1ty, și astfel compania americană a pășit în scena esports-ului.
De altfel, parteneriatele au continuat să curgă, și au început să fie din ce în ce mai mari și mai prestigioase, atât pentru Razer, cât și pentru atleții cu care se asociau – echipe precum Fnatic, Team Liquid, sau LGD Gaming. Cu peste 50 de echipe aflate în diverse parteneriate cu Razer, în 2012, compania a format oficial Team Razer (logo jos), care reunea sub același banner toate aceste nume mari din lumea gaming-ului profesionist.
Pentru echipele Razer a urmat o perioadă lungă de victorii – Taipei Assassins câștiga în 2012 turneul mondial de League of Legends, iar ulterior o altă echipă în parteneriat cu Razer, SK Telecom T1, înregistra trei victorii în aceeași competiție. Și în alte jocuri, precum DOTA, echipele partenere ale Razer înregistrau victorii importante, Team Alliance câștigând în 2013 turneul The International 3. Anul 2017 a fost cel mai de succes pentru Team Razer, cireașa de pe tort fiind victoria celor din Team Liquid în The International 7 (foto jos), pentru care au primit 11,8 milioane de dolari – sumă care dovedea încă o dată creșterea senzațională a esports-ului.
În ultimii ani, Team Razer a trecut prin schimbări destul de importante, a crescut și mai mult, adunând o mulțime de echipe de pe tot globul sub umbrela sa, cele mai noi colaborări fiind cu Team Envy, cărora Razer le oferă perifericele pentru jocuri, sau echipa oficială de esports a clublui Genk, din Belgia, numită foarte sugestiv, Genk Esports.
Ba mai mult, a început să își înfigă ghearele proverbiale și în scena de esports pentru mobile gaming, care are parte de o creștere poate chiar mai impresionantă decât cea a esports-ului tradițional, datorită ușurinței cu care poți intra în acest peisaj – nu ai nevoie de resurse financiare la fel de mari și nici nu trebuie să dedici o cantitate de timp la fel de mare ca jucătorii de League of Legends spre exemplu.
Periferice „for esports”
Și acum probabil te întrebi, „păi bun, și de ce am citit toată polologhia asta, cum e relevantă pentru periferice?”. Ei bine, cum am menționat mai devreme, Razer se laudă și cu faptul că realizează aceste periferice cu input primit de la jucătorii profesioniști, astfel încât performanțele pe care le oferă să fie la cel mai înalt nivel și să poți spune și tu că folosești același mouse sau tastatură ca atleții tăi favoriți din lumea esports-ului. Există chiar și pagini dedicate pentru cele mai mari nume din Team Razer, unde poți vedea care sunt gadget-urile pe care le folosesc.
Deci, să trecem în sfârșit și la gadget-urile cu care ne-am jucat și noi: tastatura Razer Huntsman V2, mouse-ul Viper Ultimate și căștile Kraken V3. O să dau cărțile pe față de la început și o să îți zic care e favoritul meu dintre cele trei – Viper Ultimate. Are o precizie excelentă, iar viteza senzorului urcă până la 20.000 de DPI. DPI vine de la dots per inch și ilustrează viteza cu care poți ajunge dintr-un punct în celălalt al ecranului. De asemenea, deși este wireless, beneficiază de Razer HyperSpeed, o tehnologie care face ca input lag-ul să fie insesizabil.
Bineînțeles, pentru că tot vorbeam de Team Razer, pe marginea cutiei vei vedea și un citat al unui jucător de esports, care spune că mouse-ul este „perfect pentru jocuri intense precum CS:GO”. Am încheiat citatul și nu pot să îl comentez, pentru că nu sunt un împătimit de CS:GO, însă mărturisesc că în Apex Legends experiența de utilizare a fost super fluidă și plăcută. A, da, îmi mai place mult și faptul că e ușor, cântărind 74 de grame.
Trecem la tastatură, Huntsman V2, care la momentul lansării era lăudată de Razer ca fiind cea mai rapidă din lume. O să-ți zic și un secret care nu e deloc bine păstrat: ador să folosesc tastaturi mecanice. Nu știu încă dacă din cauza feeling-ului, sau pur și simplu pentru că îi enervează pe cei din birou.
Bine, aici sunetul pe care îl scoate Huntsman V2 nu e chiar atât de enervant pentru ceilalți, din cauza faptului că are la interior switch-uri optice roșii care sunt rapide, dar mai silențioase decât cele violet spre exemplu, care oferă acel „click” foarte satisfăcător pentru cel care tastează, dar înnebunitor pentru cei din jur.
Avantajul real al switch-urilor optice de la Razer este însă viteza, acestea folosindu-se de un fascicul de lumină infraroșie pentru a activa semnalul lor, ceea ce face ca delay-ul dintre apăsarea unei taste și executarea comenzii să fie foarte aproape de zero. Huntsman V2 poate ajunge la un polling rate de 8000Hz, de 8 ori mai rapidă decât majoritatea tastaturilor obișnuite, care au un polling rate de 1000Hz.
Pentru jocuri, va fi greu să găsești o tastatură mai bună ca asta. Viteza pe care o are și spațierea excelentă a tastelor face ca, fie că joci un FPS, un MOBA sau un RPG, comenzile să îți fie la îndemână și ușor de activat. Singura mea problemă cu ea a fost la testele de scris, unde mi s-a părut puțin incomodă și am scos rezultate mai slăbuțe decât mă așteptam, undeva pe la 75 de cuvinte pe minut.
În fine, ultimul produs de pe masa noastră de post Paște este Kraken V3, o pereche de căști care cumva se diferențiază de celelalte două prin prisma faptului că aș spune că e singurul care nu e realizat special pentru cei care folosesc PC-ul în principal pentru joacă. Sigur, sunt foarte confortabile pentru sesiunile mai lungi de gaming și au un microfon foarte bun pentru comunicarea cu colegii de echipă, dar dacă vrei căști pentru joacă de nivel esports aș recomanda mai degrabă gama BlackShark V2 a celor de la Razer.
Care este deci numitorul comun între aceste periferice, ce le face să fie „made for esports”? Ei bine, aș zice că viteza. Știu, poate că e previzibil răspunsul, pentru că mai mereu producătorii laudă aspectul ăsta când anunță periferice pentru gaming sau esports, însă importanța sa nu poate fi contestată atunci când îți dorești să fii cât mai competitiv cu putință și să îți faci loc în peisajele foarte populate ale celor mai mari jocuri.
Apropo de asta, dacă ești interesat să participi în turnee profesioniste și să îți măsori forțele cu cei mai buni jucători de League of Legends, Fortnite sau alte titluri, fii pe fază pentru că anul trecut Razer a organizat turnee globale sub numele Razer Invitational și ceva îmi spune că există planuri pentru o nouă ediție în 2022. Ediția europeană a avut loc în toamna lui 2021, deci probabil că în aceeași perioadă a lui 2022 o să poți participa la eveniment.