Oamenii de știință din Statele Unite ale Americii au reușit să dezvolte un algoritm care poate detecta cu o precizie foarte mare persoanele care suferă de COVID-19.
Acesta se bazează pe analiza tusei celor care au fost testați pozitiv dar și pe cea a persoanelor care sunt asimptomatice, mai exact pe o gamă distinctă de sunete care nu pot fi percepute în mod normal de urechea umană.
În testele științifice efectuate asupra persoanelor diagnosticate pozitiv cu COVID-19 s-a observat o acuratețe de 98.5%, ceea ce poate fi considerat peste unele tipuri de teste convenționale, medicale. Ce este și mai interesant e faptul că detecția „tusei COVID” în cazul persoanelor asimptomatice este realizabilă, chiar dacă acestea sunt într-o stare normală de sănătate, relatează BBC.
Algoritmul a fost dezvoltat de către o echipă de ingineri de la MIT, care a descoperit că sunetele emise de persoanele infectate cu noul coronavirus sunt diferite față de cele ale persoanelor sănătoase iar acest lucru poate fi detectat doar cu ajutorul tehnologiei.
În ceea ce privește utilizarea practică, deși nu există încă o aprobare oficială a acestei metode de detecție pentru COVID-19 deschiderea primită din partea autorităților anunță un viitor apropiat optimist. În doar câteva luni, noua tehnologie ar putea fi folosită în școli, aeroporturi sau centre comerciale, pentru ca persoanele infectate să fie detectate mult mai ușor și mai rapid.