Într-o piață aflată în declin, puțini au mai fost producătorii care s-au grăbit să lanseze produse de top. Samsung rămâne însă consecvent pe o nișă în care singurul este singurul rival la categoria tabletelor de top, alături de Apple, chiar dacă au existat de-a lungul timpului și multe alte modele de la producători consacrați care au avut un cuvânt de spus.
Samsung Galaxy Tab S2 a fost lansată la IFA Berlin 2015 și este cea mai subțire tabletă din lume, cu un profil de numai 5.6 mm. Display-ul superb marca Samsung, procesorul puternic, memoria expandabilă sau senzorul pentru amprente sunt doar câteva dintre caracteristicile care o propun drept una dintre cele mai bune tablete cu Android de pe piață. Bateria este cel mai important minus pentru modelul testat, cu un regres față de varianta de anul trecut.
Design
Galaxy Tab S2 a trecut la categoria tabletelor ultra-subțiri datorită unei grosimi de numai 5.6 mm, iar acum cântărește 390 de grame. Avem un panou frontal cu culori superbe, un back panel din plastic mat, dar care adună amprente pe varianta de culoare neagră, și unde se găsește o cameră de 8 megapixeli și logo-ul producătorului.
Liniile drepte definesc noul design Samsung pentru tablete, iar ele se observă privind tableta pe toate părțile – margini drepte, linii drepte, un capac drept etc. Marginile ecranului sunt generoase, mai ales, în zonele de sus și de jos, iar dacă sud coreeni ar fi decis să creeze o tabletă mai apropiată de conceptul edge-to-edge am fi avut una dintre cele mai compacte tablete de dimensiuni mari. Nu cred că este imposibil și cred că se va lucra la acest lucru pentru generațiile următoare.
Avem un ecran Super Amoled de 9.7 inchi, cu o rezoluție 2048 x 1536 pixeli, densitate de 264 ppi, un display produs de producătorul care propune cele mai bune soluții pentru dispozitivele mobile în ultima vreme și care nu se dezminte nici când vine vorba despre Tab S2. Tableta aduce unghiuri largi de vizualizare, un contrast ridicat și o paleta larga de culori, iar Samsung a trecut la un format 4:3, aspect ratio care va aduce plusuri pentru citit, navigat pe internet, multitasking sau editarea unor documente.
Formatul 16:9, utilizat de Samsung pentru tabletele sale de generații întregi, aducea un plus important în conținutul video, cele mai multe fiind optimizate pentru ecranul 16:9 din cinema. Trecerea la formatul mai pătrățos a mutat butoanele de control în partea de jos (ținută în portret), iar apăsarea acestora este mult mai facil în acest mod și lasă loc de utilizarea senzorului de amprentă într-un mod mai ușor.
Marginile ne aduc elementele clasice de construcție, cu butoanele fizice pe dreapta alături de slotul pentru cardul microSD, în timp ce restul elementelor sunt poziționate în partea inferioară – două difuzoare, port microUSB și jack 3.5 mm pentru căști.
Modificările implementate de Samsung la capitolul construcție sunt bine venite, chiar dacă sunt voci care ne pot contrazice cel puțin în ce privește utilitatea raportului 4:3. Venită de la un utilizator de iPad, cu format 4:3, pot spune că pe termen lung veți vedea utilitatea acestui aspect ratio în dauna unui format landscape, care vă va fi util doar în filme. Alte modificări de design s-au transmis de la noile generații de telefoane inteligente și conturează un produs de top semnat Samsung.
Performanță
Samsung Galaxy Tab S2 vine motorizată cu un procesor Exynos octa-core, format dintr-un quad-core ARM Cortex-A57 la 1.0 GHz și un quad-core ARM Cortex-A53 la 1.3 GHz, alături de 3 GB de memorie RAM și un chipset grafic Mali-T760. Tableta dispune de o baterie de 5.870 mAh și rulează Android 5.0.2.
Tableta este una dintre cele mai puternice de pe piață și poate să rulează fără probleme toate aplicațiile din Google Play, iar noi am putut să ne jucăm fără probleme jocuri precum Asphalt 8, Spider-Man 2, Modern Combat 5 și GTA: San Andreas. În testele de benchmark a atins 29.581 puncte în Quadrant, 60.222 în Antutu, 17.329 în Ice Storm Unlimited din 3DMark, 1.155 în testul single-core din Geekbench 3 (4.108 în testul Multi-Core).
Bateria cu capacitate de 5870 de miliamperi a rezistat pentru 6 ore și 22 de minute la rularea unui clip 720p cu WiFi activat și ecranul luminat la maxim. Într-o utilizare zilnică se pot atinge 2 zile de utilizare moderată, dar la o utilizare intensivă ce implică jocuri ce mănâncă resurse masiv nu va rezista mai mult de 3-4 ore. Bateria se poziționează sub rivalul ei, iPad Air 2, dar și sub varianta Galaxy Tab S de anul trecut.
La capitolul conectivitate, Galaxsy Tab S2 de 9.7 inchi vine echipată cu Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.1, A-GPS, GLONASS și port microUSB 2.0 cu mHL. Există posibilitatea de a extinde memoria internă de 32 sau 64 de GB cu ajutorul unui card microSD de până la 128 de GB.
Tableta rulează Android 5.0.2, peste care este aplicată interfața Touchwiz realizată de sud coreeni. Față de modelele anterioare, Samsung a reușit să scape de mare parte din bloatware și de multitudinea de funcții care rămâneau neutilizate, toate aplicațiile reușind să încapă acum pe o singura pagină, iar acest lucru va aduce un aspect al interfeței mai îngrijit și care nu va deranja.
De amintit și faptul că tableta vine cu un senzor biometric de amprente pentru securizarea ecranului. Pentru setare va fi necesar să intrați în zona de setări, apoi veți naviga către Ecran blocat și securitate, respectiv Tip Blocare ecran și selectarea din meniu Amprente digitale. După ce veți poziționa degetul pe tasta acasă de mai multe ori și veți seta amprenta digitală va fi necesar să activați și o parolă de backup în caz că amprenta digitală nu va fi recunoscută.
Concluzii
Samsung Galaxy Tab S2 9.7 este cea mai bună tabletă de top cu Android, rivalizând pe acest segment doar cu tabletele iPad Air 2 de la Apple. Tableta aduce un design reîmprospătat, cu linii drepte și un profil subțire, iar caracteristicile tehnice o fac demnă pentru a rula toate aplicațiile și jocurile solicitante din Google Play. Este disponibilă în magazinele din România la un preț de aproximativ 2.000-2.300 de lei.