Cele mai noi tablete semnate Samsung, modelele Galaxy NotePro și Galaxy TabPRO sunt elegante și robuste, cu un design ce emană prospețime, dar și versatilitate. Nu vorbim chiar de o renaștere pe acest segment, ci mai degrabă de un imbold creativ și bine dozat implementat de Samsung. Dar să vedem cum să descurcă tableta Galaxy TabPRO 8.4 într-un test practic, iar în zilele care urmează veți vedea cum se descurcă și noua tabletă Galaxy Tab S 10.5, precum și gigantul familiei, modelul Galaxy NotePRO de 12 inchi.
Tabletele Galaxy TabPOR și NotePRO au fost prezentate oficial în cadrul Consumer Electronic Show de anul acesta. Din start vorbim despre o tabletă de 8.4 inchi și una de 12 inchi care vin să umple golurile în ceea ce privește dimensiunile dintre celelalte modele Samsung, dar și să continue strategia companiei de alansa tablete (și nu numai) de diferite dimensiuni, tocmai pentru a anticipa cerințele utilizatorilor. Prin urmare, Galaxy TabPRO 8.4 se prezintă drept o tabletă subțire, ușoară și elegantă, cu un display de rezoluție înaltă și specificații tehnice de top.
Eleganță și strălucire
Samsung Galaxy TabPRO 8.4 reprezintă o combinație reușită între gama Galaxy Tab și phabletul Galaxy Note 3, cu un șasiu alb cu margini cromate și spate realizat dintr-un policarbonat care imită până la cele mai fine cusături pielea. Desigur, nu vorbim despre piele adevărată, întrucât prețul de producție ar crește considerabil și pe termen lung ar interveni uzura, dar trebuie să menționăm că materialul folosit are o textură similară și este puțin moale, fapt care contribuie la o aderență mai bună.
Partea din față este rezervată aproape în totalitate display-ului de 8.4 inchi, dar găsim în marginea subțire care îl înconjoară și elemente precum camera frontală, în partea de sus, iar în partea de jos butonul fizic Home și butoanele capacitive Back și Recent Files. De notat că butonul Recent Files înlocuiește tasta Settings de la alte tablete sau smartphone-uri Samsung, acolo unde fereastra de aplicații care rulează se accesa printr-o apăsare lungă a butonului Home. În partea din spate, în colțul din stânga se găsește camera principală și led-ul flash iar centrat este poziționat logo-ul Samsung, în timp ce pe muchia din dreapta sunt amplasate butoanele fizice Power și volum și un senzor IR, iar pe stânga se găsește un slot pentru card microSD, protejat cu un capac. Două difuzoare și portul USB se găsesc la bază, iar pe marginea superioară este jack-ul pentru căști.
Ecran 2K
Diagola de 8 inchi a fost veriga lipsă multă vreme din ecosistemul de tablete, dar acum ar putea să reprezinte formatul perfect. Personal, până la apariția tabletelor de 8 inchi am cochetat cu tablete de 10 inchi, care erau prea mari pentru nevoile mele, dar și cu modele de 7 inchi prea mici, care s-au dovedit a fi prea mici, chiar dacă între timp am reușit să mă obișnuiesc ceva mai mult cu formatul acesta. 8 inchi pentru mine înseamnă echilibrul ideal între activitățile multimedia și activități mai business (mail, citit documente, videoconferințe), coroborat cu necesitatea transportului facil acasă-birou-concediu. Atunci când toate astrele se aliniază, singurul element care poate să mai facă diferența în ceea ce privește ecranul este calitatea.
Iar când vorbesc despre Samsung Galaxy TabPRO 8.4, ecranul este exact ceea ce se vrea de la o tabletă ideală: luminozitate bună, unghiuri largi de vizualizare, culori aproape de realitate și perfect contrastate. Toate astea se datorează unui panel cu tehnologie Super Clear PLS cu rezoluție de 2560 x 1600 de pixeli și o densitate a pixelilor de 359 dpi, care transformă tableta într-un device perfect pentru vizionarea unui film la un raport de aspect 16:9, pentru un joc cu detalii fine sau pentru sesiunile de business, prin aplicațiile preinstalate pe tabletă.
Snapdragon 800
Samsung Galaxy Tab Pro 8.4 este disponibilă în versiune cu capacitate de stocare internă de 16 sau 32 de GB, dar spațiul poate fi ajustat cu ajutorul unui card microSD cu până la 64 de GB de memorie. În afara acestui aspect, performanța este susținută de un procesor quad-core de la Qualcomm, Snapdragon 800 care urcă până la o frecvență de 2.3 GHz, un nucleu grafic Adreno 330 și o memorie RAM care măsoară 2 GB. Alte elemente hardware importante sunt camera principală de 8 megapixeli, un modul foto mai puțin întâlnit de obicei la tablete dar care a fost necesar pentru a justifica prețul mai mare, precum și posibilitățile de conectivitate Wi-Fi 802.11 a/ac/b/g/n în două benzi.
Jocuri precum The Amazing Spider Man 2, Call of Duty Strike Team, GTA San Andreas sau Virtual Tennis vor rula fără niciun fel de probleme, iar filmele sau streaming-urile la calitate 1080p se vor vedea extrem de clar pe ecranul 2K al lui Galaxy TabPRO în variantă de 8.4 inchi. În testele de benchmark ajunge în Quadrant la 22.622 de puncte, în Antutu la 35.999 puncte, în testul Ice Storm Unlimited din 3Dmark la 15.720, iar în Epic Citadel atinge 54.7 fps-uri, compensând în Nenamark 2 cu un scor de 59.9 fps-uri.
Din punct de vedere fotografic, chiar dacă nu suntem cei mai mari fani ai unei camere pe spatele tabletelor, Tableta Galaxy TabPRO se descurcă extrem de bine, realizând niște cadre la nivelul unor smartphone-uri din zilele noastre. Nu vorbim despre același modul care a fost integrat în smartphone-ul flagship, Samsung Galaxy S5, dar cei 8 megapixeli își fac treaba destul de bine. De remarcat și LED-ul flash, funcția de autofocus, modurile de fotografiere și alte setări, ignorate de obicei de producătorii de tablete. Camera frontală are o rezoluție de 2 megapixeli, suficientă pentru videoconferințe.
În ceea ce privește autonomia, tableta reușește să atingă 6 ore și 49 de minute la rularea unui clip video la calitate 720p și cu luminozitatea ecranului la 100%. Vorbim de o baterie de 4.800 mAh care părea la prima vedere insuficientă pentru ecranul și procesorul de care dispune, dar care s-a descurcat onorabil în cele din urmă. Cu o ajustare a ecranului la o luminozitate mai scăzută și trecerea într-un mod de conservare a bateriei la 20-30% din autonomie, atunci se va reuși creșterea duratei de viață la un nivel apropiat de ceea ce Samsung a notat în tabelul de specificații.
Interfață
Galaxy TabPRO 8.4 rulează Android 4.4 KitKat, peste care Samsung a intervenit cu deja clasica interfață proprietară TouchWiz. La o primă vedere, imediat după ce se deblochează ecranul se ajunge într-un prim ecran clasic, care găzduiește iconițe ale unor aplicații ce se folosesc mai uzual (Cameră, Internet, Contacte, Google Play etc), precum și un widget pentru oră și vreme. Din ecranul principal, printr-o glisare în partea din stânga se ajunge în My Magazine, soluția Samsung pentru a consuma cele mai recente știri și articole via Flipboard, iar printr-o glisare similară în cealaltă parte se ajunge într-o zonă denumită Business, în care avem un calendar cu întâlnirile programate, știri din domeniile alese, email-ul și fișierele stocate în aplicația Hancom Office.
Mai interesant decât acest colț business mi se par aplicațiile preinstate de Samsung pentru a veni în întâmpinarea oamenilor de afaceri. De exemplu, Samsung e-Meeting este o aplicație de întâlniri online, fără necesitate de a distribui participanților materiale pe suportul fizic și care permite partajarea unor informații sau idei cu participanții la conferință prin vizualizarea documentelor și a prezentării pe tabletă. O altă aplicație interesantă care își aduce aportul la videoconferințele de la distanță este WebEx, o aplicație creată de Cisco și care permite efectuarea unor apeluri voce/video în timp ce se efectuează un schimb de documente cu până la 8 persoane. Iar cu ajutorul Remote PC poți accesa oricând PC-ul de acasă sau de la birou și permite controlul asupra fișierelor, atât editarea lor cât și salvare, pe Windows sau pe Mac.
Zona de Multi Window este de asemenea prezentă și se realizează printr-un swype rapid în partea din dreapta. Această funcție permite rularea a mai multor aplicații în același timp pe ecran.
Concluzie
Dacă acesta este modul în care Samsung dorești să-și tragă spuza pe turta sa în segmentul tabletelor, atunci lucrurile se îndreaptă spre o direcție bună. Raportându-mă la competitori, singurul model apropiat de ceea ce oferă Samsung Galaxy Tab Pro 8.4 ar putea fi iPad mini, însă dincolo de elementele cu care se laudă cele două modele – design slim, sistem de operare, format manevrabil, calitatea componentelor hardware, ecran la rezoluție înaltă și lista poate continua, alegerea se face în funcție de gusturi și preț, iar la acest ultim capitol varianta de la Samsung iese câștigătoare. Samsung Galaxy TabPRO 8.4 este disponibilă în România la prețuri care pleacă de la 1.300 de lei
Plusuri
- Formatul de 8.4 inchi, perfect pentru manevrabilitate
- Extrem de performantă, procesor Snapdragon 800
- Display cu rezoluție 2K
- Subțire, ușoară, cu grip bun
- Aplicații preinstalate interesante și utile
Minusuri
- Interfața cu prea multe elemente și efecte
- Autonomie