8 aprilie 2014 este data la care suportul pentru Windows XP si Office 2003 va inceta. Dupa aceasta data, clientii acestor produse nu vor mai primi update-uri de securitate si nu vor mai beneficia de suport tehnic din partea Microsoft.
Microsoft Romania continua campania de informare a companiilor mici si mijlocii cu privire la expirarea suportului pentru cele doua servicii, inceputa pe 8 aprilie 2013. Produsele Windows si Office beneficiaza de cel putin 10 ani de suport (5 ani suport Mainstream, 5 ani de suport Extended) la nivel de pachet Service Pack, iar tinand cont de acest calendar s-a ajuns la data de 8 aprilie 2014.
Consecintele incetarii suportului pentru update-uri de securitate si suport tehnic sunt detaliate de catre cei de la Microsoft Romania:
-
Riscuri de securitate: în lipsa actualizărilor de securitate ale Windows XP, PC-ul utilizatorului poate deveni vulnerabil la viruși, spyware și alte programe care afectează securitatea și confidențialitatea datelor de companie. Programele anti-virus nu vor mai putea oferi protecție completă odată cu expirarea suportului pentru Windows XP;
-
Probleme de software: numeroși distribuitori de software și hardware vor retrage suportul pentru produsele care folosesc Windows XP, deoarece nu pot obține actualizări pentru Windows XP și Office 2003. De exemplu, noul Office este perfect adaptat la sistemul de operare Windows modern și nu va rula pe Windows XP;
-
Lipsa centrelor de suport: În cazul apariției unor probleme, companiile nu vor mai avea acces la suport tehnic online și prin telefon;
-
Timp de nefuncționare: riscul unei căderi de sistem și al unei întreruperi a activității companiei poate crește ca urmare a expirării suportului și a învechirii sistemelor hardware care funcționează cu Windows XP;
-
Riscuri de conformitate cu reglementările în domeniu: sistemele lipsite de suport și actualizări sunt vulnerabile la riscurile de securitate. Acest lucru poate provoca probleme în cazul unui control efectuat de un organism de audit intern sau extern, ducând la suspendarea acreditărilor și la notificări publice referitoare la eșecul organizației în a asigura protecția sistemelor și a informațiilor despre clienți și parteneri.
Microsoft recomanda utilizatorilor upgrade-ul la Office 2013 si Windows 8, cele mai recente solutii anuntate de companie pentru utilizatori individuali si pentru organizatii. Companiile mici si mijlocii sunt invitate sa acceseze www.microsoft.ro/modern pentru a gasi cele mai complete informatii despre suport si upgrade.
„Sunt 12 ani de la lansarea Windows XP și 10 ani de la lansarea Office2003, iar lumea s-a schimbat mult de atunci. Am asistat la o creștere exponențială a utilizatorilor de internet și, odată cu aceasta, o creștere a atacurilor cibernetice care țintesc sisteme de operare învechite. Întrucât după data de 8 Aprilie 2014, Microsoft nu va mai oferi suport pentru Windows XP și Office 2003, utilizatorii privați și companiile care vor rămâne pe aceste tehnologii se expun unor riscuri majore de securitate, confidențialitate a informațiilor personale și a datelor sensibile de companie, clienți, parteneri. În plus, sunt vulnerabili la atacurile informatice și noi forme de viruși. Microsoft îndeamnă utilizatorii de Windows XP și Office 2003 să facă upgrade către Windows 8 și Office 365 în perioada imediat următoare, pentru a profita de avantajele celor mai noi și productive tehnologii. Pentru firme mici, medii, dar și companii mari, dorim să accentuăm în mod special urgența de a începe procesul de migrare de la Windows XP către Windows 8 și testarea aplicațiilor pe noua platformă, în aceste ultime 7 luni rămase până la expirarea suportului”, a declarat Ionut Gaota, Windows & Mobility Business Group Lead la Microsoft Romania.