Chestiunea formatului: Nokia C6-01 şi Nokia E5

Scris de | 17 aprilie, 2011
Chestiunea formatului: Nokia C6-01 şi Nokia E5

Nokia se bazează în continuare pe Symbian –pe de o parte foloseşte noua versiune 3 pentru aparate cu touchscreen, iar pe de altă parte varianta mai veche pentru aparatele cu taste. Testul analizează Nokia C6-01 şi Nokia E5, urmând să ne dezvăluie care dintre aceste variante este mai bună.
Redactat de: Daniel Chira

Nokia C6-01

C6-01 este un smartphone de calitate, modern, cu echipare de top. Aparatul are însă probleme cu recepţia şi autonomia.nokia c6-01

C6-01 este ultimul model ce foloseşte noul sistem de operare Symbian 3. Este vorba de un smartphone voluminos: aparatul cântăreşte 131 g, iar în grosime atinge 15 mm, fiind la nivelul lui HTC Desire Z, ce posedă o tastatură extractibilă, tip maşină de scris. C6-01 nu se poate lăuda cu aşa ceva, dar în schimb are o elegantă carcasă metalică. Finisarea şi materialele folosite sunt de calitate, motiv pentru care C6-01 inspiră eleganţă, deoarece nimic nu scârţâie şi nimic nu este exagerat sau de prost gust. Impresia pozitivă continuă cu touchscreenul capacitiv: ecranul AMOLED are o diagonală de 3,2 inchi şi o rezoluţie de 360 x 640 pixeli. Ecranul este strălucitor şi oferă o valoare mare pentru nivelul de negru. Doar luminozitatea este ceva mai mică decât ceea ce întâlnim la display-urile LCD.

Symbian 3
Versiunea Symbian 3 actuală este la fel de reușită ca şi varianta anterioară, oferind o serie de opţiuni de setare şi configurare. Dar în timp ce pentru unii această bogăţie de funcţii este o binecuvântare, pentru alţii reprezintă un blestem. Noua interfaţă pentru utilizator este cu siguranţă un avantaj, căci este realizată special pentru operarea pe touchscreen. Soluţia Nokia nu se apropie însă de eleganţa unui Android, Bada sau iOS, ce stăpânesc controlul prin gesturi. Acest lucru ţine însă de viteza mai lentă de operare, căci în ciuda unui procesor ARM-11 la 680 MHz, activarea funcţiilor şi a programelor durează ceva mai mult decât la sistemele de operare amintite mai sus.
Foarte reuşit este ecranul de start. C6-01 oferă trei nivele cărora le pot fi alocate funcţii după placul inimii – la fel ca şi la iPhone sau Android simbolurile sunt activate şi mutate prin apăsarea prelungită. La fel de reuşit: atingerea ceasului, profilurilor sau simbolului la baterie activează funcţiile respective. Datorită accelerometrului, conţinuturile, de la ecranul de start şi până la programele individuale, sunt afişate automat în formatul transversal sau cel normal.

Funcţii din plin
C6-01 este echipat cu tot ceea ce are nevoie un smartphone actual din acest segment de preţ. Pe lângă HSPA, WLAN, inclusiv standardul rapid n şi tuner GPS pentru navigaţia gratuită prin Ovi-Maps, există funcţii de confort, precum controlul vocal sau profiluri situaţionale configurabile în detaliu. Pentru conturile de e-mail şi reţelele sociale există o singură intrare, dar pentru folosirea acesteia este nevoie de un cont Ovi gratuit.
C6-01 se prezintă bine şi la partea de funcţii entertainment. De pildă, un foarte frumos music player, ce oferă funcţia cover flow şi se descurcă cu toate formatele importante. Aparatul nu are instalat un program pentru recunoaşterea muzicii, dar acesta poate fi descărcat contra cost de pe Ovi Store. În plus, dacă eşti un fan al muzicii, ar trebui să investeşti într-o cască, căci exemplarul inclus în pachet are sunete „subţiri” şi de aceea nu poate fi folosit decât pentru telefonie.

Foarte reuşită este şi camera de 8 megapixeli, care în condiţii bune de lumină face fotografii reuşite şi înregistrează video la calitate HD (720 p). Şi nu în ultimul rând C6-01 este capabil şi de streaming video pentru conţinuturile web TV. Programele adecvate le poţi găsi în meniu la „video & TV”. Nu uita însă de costurile pentru descărcarea de date.
Dacă la disciplina dotare nu există nimic de criticat, C6-01 a pierdut puncte în laboratorul de măsurători. Recepţia slabă este un adevărat călcâi al lui Ahile, care nu a obţinut decât „suficient” în modul UMTS; situaţia este ceva mai bună în reţeaua GSM. Valorile de autonomie sunt relativ medii, dar acustica este bună.

Nokia E5

Datorită dotării complete şi a valorilor excelente de laborator, E5 a cucerit locul al Doilea în topul smartphone, în ciuda variantei Symbian mai vechi.telefon nokia

Smartphone-urile cu tastatură tip maşină de scris au o lungă tradiţie la Nokia. Cel mai tânăr reprezentat al acestei specii business este E5, la preţul de 165 de euro. Acesta are acelaşi format ca şi variantele înrudite mai scumpe E71 şi E72 şi este disponibil în alb sau negru.

Lumini şi umbre
Tastele metalice mari din partea frontală şi capacul metalic al acumulatorului arată foarte bine, iar suprafaţa mată a carcasei din plastic face ca telefonul să stea bine în mână. Datorită acestor detalii modelul finlandez arată chiar mai bine decât ai putea bănui când vezi preţul său. Mai ales că finisarea este ireproşabilă.
Trebuie să existe însă şi părţi mai puţin reuşite. Un mic handicap al telefonului este displayul. La 2,4 inchi ecranul este prea mic    şi are o rezoluţie de numai 320 x 240 pixeli. Din cauza acestui ecran operaţiile de scroll sunt lege la navigaţia pe paginile web. Nici redarea fotografiilor sau filmelor nu este unul dintre punctele forte ale telefonului. În schimb, tastatura tip maşină de scris, mult mai complexă decât la modelul E72, este convingător realizată. Datorită tastelor mari şi proeminente ea este foarte simplu şi comod de operat. Suprafaţa de contact este clar delimitată, iar la fiecare acţionare a tastelor se redă un sunet, ce confirmă comanda. Foarte reuşită este şi iluminarea tastaturii. Tasta de control pe 5 căi merită toate laudele datorită faptului că este uşor de operat.
Drept interfaţă de utilizator este folosită varianta Series 60, ajustată la formatul ecranului. Cei care nu au folosit încă Symbian vor avea dificultăţi la început cu manevrarea. Căci conceptul de operare este uneori foarte complicat, iar meniul mult prea diversificat, cu numeroase intrări, nu ajută deloc.
Dar dacă începi să te obişnuieşti cu această situaţie operarea nu va mai crea pe viitor probleme speciale – mai ales că E5 are de oferit şi câteva funcţii speciale. Astfel, ne place ecranul de start care poate fi configurat conform dorinţelor personale. În plus, utilizatorii au la dispoziţie cinci variante diferite.

Dotare excelentă
Dotarea este aproape completă: E5 dispune de toate funcţiile importante, de la HSPA la WLAN şi până la navigaţie GPS. Prin Quick Office, E5 poate prelucra fişiere Word sau Excel, prin controlul vocal poate activa funcţiile individuale, iar mesajele pot fi citite cu voce tare. Nu lipsesc nici clienţii pentru Facebook & co. sau pentru Email ori Instant-messaging.
În laborator E5 s-a comportat excelent, indiferent de testul pe care a trebuit să-l parcurgă. Autonomia măsoară 22 de zile în standby, precum şi 11 ore durată de convorbiri în reţeaua pe 1800 MHz. Convingătoare este şi valoarea de 7:21 ore pentru autonomia tipică la funcţionare mixtă. La toate acestea se adaugă valorile bune pentru calitatea emisiei şi recepţiei şi acustica clară. Astfel, telefonia se va putea desfăşura bine chiar şi în zonele cu acoperire mai slabă. Un lucru trebuie să fie însă clar de la început: funcţiile multimedia şi navigaţia online mobilă nu sunt punctele forte ale lui E5.

Advert 61

Etichete: , , , , , , , ,